Voroņežas pilsētas tiesa Krievijas dienvidos piektdien piesprieda triju gadu un viena mēneša ilgu cietumsodu ASV studentam, kas Krievijā arestēts narkotiku lietā un ir saistīts ar ASV izlūkdienestu darbību.
Pēc sprieduma nolasīšanas roku dzelžos sasaistīto Džonu Tobinu izveda no zāles.

Par soda izciešanas termiņa sākumu formāli tiks uzskatīts 1.februāris, kad amerikāņu students tika arestēts, paziņoja tiesnese Tatjana Korčagina.

Krievijas Federālais drošības dienests 24 gadus veco Tobinu, kurš veicis vairākas neizskaidrojamas vizītes Voroņežas kodolreaktorā un ierakstījis sarunas ar vietējiem politiķiem, uzskata par "spiegu mācekli".

Pēdējā vārdā Tobins tiesai paziņoja, ka neatzīst savu vainu narkotiku tirdzniecības tīkla organizēšanā.

"Es sevi neuzskatu par vainīgu. Ierados Krievijā, lai studētu, un dzīvoklis, kuru es īrēju, bija vieta, kur pulcēties cilvēkiem. Es lūdzu tiesu taisnīgi izskatīt manu lietu. Es neesmu redzējis, ka kāds manā dzīvoklī būtu lietojis narkotikas," sacīja amerikānis.

Fulbraita stipendiāts un Voroņežas Universitātes aspirantūras students Tobins, kurš Krievijā ieradās ar rekomendācijas vēstuli no ASV Valsts departamenta, tika apsūdzēts nelikumīgā ieroču glabāšanā un mēģinājumā pārdot narkotikas. Kopš 1.februāra, kad viņš tika arestēts, Tobins atrodas cietumā.

Aresta brīdī viņam tika konfiscēti 2,5 grami marihuānas, informēja Krievijas tiesību aizsardzības institūciju pārstāvji.

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Izlūkošanas departaments apgalvo, ka Tobins bijis ASV izlūkošanas centra māceklis, taču viņš nerada draudus Krievijas drošībai.

"Mēs esam uzzinājuši, ka viņš vairākas reizes apmeklējis Voroņežas kodolreaktoru, un viņš nevar paskaidrot, kādēļ to darījis," intervijā telekompānijai NTV paziņoja FDD pārstāvis.

"Viņš arī nevar paskaidrot, kādēļ ierakstījis sarunas ar politiķiem, politikas zinātniekiem un profesoriem Voroņežā," viņš piebilda.

Tobina tiesas procesu bija atļauts vērot Krievijas un ārvalstu masu mediju pārstāvjiem, informēja aģentūra "Interfax".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!