Foto: AP/Scanpix

Krievija divus gadus pirms Bostonas maratona terorakta atteikusies ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) sniegt visu informāciju par vienu no spridzinātājiem, trešdien vēsta laikraksts "The New York Times".

2013.gada 15.aprīlī līdzās Bostonas maratona finiša līnijai eksplodējot diviem pašdarinātiem spridzekļiem, trīs cilvēki tika nogalināti, bet aptuveni 260 ievainoti.

ASV izmeklētāji uzskata, ka sprādzienu sarīkojuši divi čečenu imigranti - brāļi Carnajevi. 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs vēlāk gāja bojā apšaudē ar policiju, bet 19 gadus vecajam Džoharam Carnajevam būs jāstājas tiesas priekšā.

Krievijas amatpersonas vēl 2011.gadā paziņojušas FIB, ka Tamerlans "ir radikālā islāma sekotājs un pārliecināts ticīgais", vēsta laikraksts, atsaucoties uz faktiem, kas noskaidroti ģenerālinspektora izmeklēšanā, kurā tika izvērtēta ASV tiesībsargāšanas dienestu rīcība, kas būtu varējusi traģēdiju novērst.

Krievijas puse apliecinājusi, ka Tamerlans "kardināli mainījies kopš 2010.gada, kad viņš gatavojies pamest Savienotās Valstis, lai ceļotu uz kādu valsts reģionu un pievienotos konkrēti neminētam pagrīdes grupējumam".

Tomēr pēc sākotnējās Bostonas FIB aģentu izmeklēšanas krievi atteikušies sniegt papildu informāciju, kas viņiem bijusi par Tamerlanu.

Ģenerālinspektora ziņojumā norādīts, ka krievi tikai pēc terorakta snieguši papildu informāciju, arī ziņas par Krievijas likumsargu pārtverto Tamerlana telefonsarunu ar māti, kurā viņi runājuši par džihādu.

"Viņi konstatēja, ka Krievija nesniedz viņiem visu informāciju, kas tiem tobrīd bija par viņu un, balsoties visā, kas bija pieejams, FIB darīja visu, ko viņi varēja," laikrakstam apliecinājusi augsta ranga amatpersona, kas tikusi informēta par ziņojumu.

Džoharam Carnajeva prāva sāksies novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!