Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA
Krievijas Federālajā finanšu uzraudzības sistēmas publiskajā sarakstā, kas apkopo terorisma un ekstrēmisma atbalstītājus, otrdien iekļauts Kremļa skaļākais kritiķis un politiskais ieslodzītais Aleksejs Navaļnijs, kā arī vairāki viņa tuvākie sabiedrotie, ziņo "The Moscow Times".

Sarakstā viņi iekļauti tikai nedaudz vairāk nekā gadu pēc Navaļnija atgriešanās Krievijā pēc tam, kad Krievijas militārā izlūkošanas dienesta GRU aģenti pusgadu iepriekš viņu bija saindējuši ar kaujas indi, dēvētu par "Novičok", pēc kā prezidenta Vladimira Putina kritiķis komā tika nogādāts ārstēties uz Vāciju. Tūlīt pēc lidmašīnas nolaišanās viņš tika arestēts un safabricētā lietā notiesāts uz divarpus gadiem cietumā. Aizvadītā gada laikā Krievijas varasiestādes īstenojušas bezprecedenta vēršanos pret Navaļnija organizācijas tīklu un dažādām cilvēktiesību aizsardzības organizācijām, tostarp prestižo "Memoriālu".

Pērn reģionālās tiesas citu pēc cita aizliedza Navaļnija veidotā "Korupcijas apkarošanas fonda" reģionālās filiāles un saistītās iniciatīvas, tās pasludinot par ekstrēmistiskām. Vairākiem desmitiem Navaļnija organizācijas pārstāvju celtas apsūdzības kriminālnoziegumos, un vairums no viņiem paguva doties trimdā ārpus Krievijas.

Tā dēvētajā teroristu un ekstrēmistu sarakstā otrdien iekļauti vismaz septiņi organizācijas centrālo un reģionālo biroju pārstāvji. Kopumā 12 no 22 sarakstā esošajiem cilvēkiem saistīti ar Navaļniju. Iepriekš janvārī Krievijas Federālajā finanšu uzraudzības sistēmas publiskajā sarakstā jau bija iekļauti Navaļnija organizācijas šī brīža svarīgākie cilvēki – Leonīds Volkovs un Ivans Ždanovs.

Visiem sarakstā iekļautajiem tiek slēgti Krievijas bankās esoši konti un liegta jebkāda darbības Krievijas banku sistēmā.

Tieši nesaistītā lietā otrdien Krievijā prokurori prasījuši arestēt Alekseja Navaļnija brāli Oļegu, apgalvojot, ka viņš pārkāpis pērn piespriestā nosacītā soda nosacījumus. Viņš bija apsūdzēts par pret Kremli vērsto protestu atbalstīšanu, veicinot pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Pērn janvārī Krievijā sākās vērienīgi protesti pret Navaļnija arestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!