Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš svētdien sāk vizīti Japānā, paziņojis, ka abām valstīm joprojām ir atšķirīgs viedoklis par Kuriļu salu piederību, un noliedza, ka Krievija varētu atteikties no šīm salām.
Sahalīnā, kur Putins bija ieradies pa ceļam uz Tokiju, viņš sacīja, ka abas puses turpina sarunas par četru Dienvidkuriļu salu statusu.

"Vai kāds teicis, ka Krievijas valdība gatavojas atdot Kuriļu salas? Mēs turpinām sarunas. Runa ir par problēmas kā tādas apspriešanu, bet ne vairāk," pirms izlidošanas no Južnosahaļinskas uz Tokiju teica Krievijas prezidents.

Domstarpības par Kuriļu salām, kas Japānā tiek sauktas par Ziemeļu Teritorijām, nav ļāvušas parakstīt miera līgumu, ar kuru oficiāli tiktu izbeigts 2.pasaules karš.

Kuriļu salu statuss būs viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas tiks apspriesti Putina trīs dienu ilgajā vizītē Japānā. Šī ir Putins pirmā vizīte Japānā, kopš viņš kļuvis par Krievijas prezidentu.

Kuriļu salas, kas atrodas 15 kilometru attālumā no Japānas krastiem, padomju armija sagrāba 2.pasaules kara beigās. Atdodot salas Japānai, kas tās pieprasa jau vairākus gadu desmitus, tiktu pavērts ceļš Japānas investīcijām Krievijas Tālajos Austrumos. Taču Maskava baidās, ka šāds lēmums izraisītu nacionālistu reakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!