Krievija atteiksies atļaut starptautiskai komisijai izvērtēt, cik droši no ekoloģiskā viedokļa ir Krievijas plāni iegūt naftu Baltijas jūrā Kaļiņingradas apgabalā netālu no Kuršu kāpas, paziņojis Krievijas Valsts domes vides komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Gračovs.
Preses konferencē Kaļiņingradā Gračovs piektdien paziņoja - kamēr notiek platformas izbūve naftas atradnēs D-6, nevienai starptautiskai komisijai neļaus tur veikt inspekcijas.

UNESCO plāno oficiāli nosūtīt uz Kuršu kāpu ekspertu grupu, lai izvērtētu iespējamos draudus videi, kas varētu rasties saistībā ar Krievijas kompānijas "Lukoil" plāniem iegūt naftu Baltijas jūrā. Lēmums par ekspertu komisijas nosūtīšanu uz Kuršu kāpu pieņemts jūlija sākumā UNESCO Pasaules mantojuma komitejas sanāksmē Parīzē.

UNESCO Pasaules mantojuma komiteja nolēma, ka Krievijai un Lietuvai cieši jāsadarbojas, kopīgi izvērtējot projekta ietekmi uz vidi. Komiteja arī aicināja nesākt naftas ieguvi Baltijas jūras šelfā, kamēr nav pabeigts projekta ekoloģiskais novērtējums.

Lietuva UNESCO nosūtījusi ziņojumu, kurā uzsver, ka, par spīti Lietuvas pūliņiem, Krievija nav sniegusi visu nepieciešamo informāciju par projektu un tā ekoloģiskajiem aspektiem.

Jūlija sākumā Krievijas Dabas resursu ministrija paziņoja, ka nav nekādu šķēršļu, kas varētu aizkavēt naftas ieguves sākšanu atradnēs D-6, jo šajā rajonā esot veikts ekoloģisks pētījums, kura rezultāti ir pozitīvi. Amatpersonas apgalvoja, ka Krievija ir gatava ar šā pētījuma rezultātiem iepazīstināt Lietuvu.

Lietuva bažījas, ka naftas ieguve var kaitēt dabai un tūrisma biznesam, jo Kuršu kāpa ir iecienīts tūrisma objekts.

Krievijas kompānija "Lukoil" 2003.gada beigās plāno sākt naftas ieguvi atradnēs D-6 ("Kravcovskoje") Kuršu kāpas tuvumā.

Vairākas vides aizsardzības organizācijas apgalvo, ka D-6 projekta īstenošana rada draudus apkārtējai videi Baltijas jūras reģionā blakus Kuršu kāpai, kas kopš 2001.gada ir iekļauta UNESCO aizsargājamo objektu sarakstā.

Naftas atradnes D-6 tika uzietas 1983.gadā un ir lielākās Kaļiņingradas apgabalā. Atradņu vietas atrodas Baltijas jūras kontinentālajā šelfā 23 kilometrus no Kuršu kāpas un piecus kilometrus no robežas ar Lietuvu.

Plānots, ka atradņu D-6 rūpnieciska izmantošana sāksies 2003.gada beigās vai 2004.gada sākumā. Pēc provizoriskiem datiem, ikgadējais ieguves apjoms šajās atradnēs būs ap 600 000 tonnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!