Foto: Kadrs no video

Sīrijas opozīcijas kaujinieki ANO palīdzības konvoju izmantojuši kā aizsegu, ziņo Krievijas valsts finansētais medijs "RT", netieši norādot, ka kāds varējis uzbrukt nemierniekiem, tā trāpot arī konvojam.

"RT" otrdienas vakarā publiskojis Krievijas novērošanas dronu uzņemtu video, kurā, kā norāda Aizsardzības ministrijas pārstāvis Igors Konašenkovs, esot redzamas kādā Sīrijas apdzīvotā vietā ielas malā novietotas ANO konvoja automašīnas un tām garām lēnām braucošs nemiernieku apvidus auto, kas aiz sevis velkot mīnmetēju.

"Analīze vakardienas [pirmdienas] drona uzņemtajiem video, kuros novērota palīdzības konvoja virzība caur kaujinieku kontrolētajām teritorijām, palīdzēja atklāt jaunas detaļas," norādīja Konašenkovs. Viņš paskaidroja, ka šajā video redzams, kā nemiernieki meklē aizsegu aiz kravas automašīnām. "Video skaidri parāda, ka teroristi pārvieto apvidus auto ar lielkalibra mīnmetēju."

Savukārt vēl otrdienas rītā Krievijas medijs vēstīja, ka, lai gan tā novērojusi konvoju ar droniem, jo tas devies caur Sīrijas opozīcijas kontrolētiem apvidiem, tas noticis tikai līdz noteiktam punktam. Kāpēc novērošana pārtraukta, netiek minēts. "Ap pulksten 13:40 pēc Maskavas laika palīdzības konvojs sasniedza galapunktu [Sarkanā Pusmēness noliktavas]. Krievijas puse pēc tam nenovēroja konvoju un tā virzība bija zināma tikai kaujiniekiem, kuri kontrolēja teritoriju," skaidroja Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka ANO humānās palīdzības konvojs, kurā bija 31 kravas auto, tika sabombardēts pirmdienas vēlā vakarā. Uzbrukumā gājuši bojā vismaz 20 brīvprātīgie, kā arī Sarkanā Pusmēneša darbinieki. Viņu vidū bijis arī Sīrijas Sarkanā Pusmēneša vadītājs.

Lai gan ANO norāda, ka noticis gaisa uzbrukums, un ASV paziņojusi, ka uzbrukumu veikuši divi Krievijas iznīcinātāji Su-24, Krievija ne tikai noliedz, ka veikusi uzbrukumu, bet pat apšauba, ka notikušais ir gaisa trieciens. "Tur nav krāteru, automašīnu šasijas ir neskartas un tās nav pamatīgi bojātas, kā tas būtu gaisa uzlidojuma gadījumā," paziņojis Konašenkovs.

Foto: AFP/Scanpix

Savukārt sociālajos tīklos analizētas otrdienas rītā starptautiskajās foto aģentūrās publicētās fotogrāfijas no notikuma vietas, kurās aktīvisti esot saskatījuši Krievijas Gaisa spēku Sīrijā izmantoto īpaši eksplozīvo šķembu bumbu "OFAB 250-270" detaļu. Fotogrāfijas (redzama arī augšā), kuru uzņēmis aģentūras AP fotogrāfs, centrā esot redzama vienas šādas bumbas aste.

Iepriekš "RT" publicēja video, kurā redzams, kā šīs bumbas tiek uzstādītas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!