Foto: Reuters/Scanpix

Maskava un Havana "principā" vienojušās no jauna atvērt Krievijai savulaik piederējušo Lurdesas izlūkošanas bāzi Kubā, no kurienes Padomju Savienība agrāk izspiegoja Savienotās Valstis, trešdien ziņo laikraksts "Kommersant".

Atsaucoties uz vairākiem avotiem Krievijas varasiestādēs, laikraksts vēsta, ka vienošanās panākta pagājušo piektdien, kad Havanā viesojās Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins slēdza Lurdesas izlūkošanas bāzi 2001.gadā, lai ietaupītu naudu un uzlabotu attiecības ar ASV.

Tomēr pēdējā laikā Ukrainas krīzes dēļ Krievijas attiecības ar Rietumiem ir pasliktinājušās un Maskava izrādījusi pastiprinātu interesi par Latīņameriku.

Lurdesas bāze tika izveidota 1964.gadā pēc Kubas raķešu krīzes, lai izspiegotu ASV. Atrodoties tikai 250 kilometrus no ASV krasta, Lurdesas bāze bija Padomju Savienības lielākais slepenais militārais priekšpostenis ārvalstīs. Tajā strādāja aptuveni 3000 darbinieku.

Lurdesas bāzē tika pārtverti radio signāli, tostarp no zemūdenēm un kuģiem, un izspiegota satelītu komunikācija.

Krievija par bāzes izmantošanu maksāja Kubai 200 miljonus dolāru gadā.

Bijušais Krievijas ārējā izlūkdienesta vadītājs Vjačeslavs Trubņikovs "Kommersant" pauda viedokli, ka bāzes darbības atjaunošana stiprinātu Krievijas starptautiskās pozīcijas.

"Lurdesa deva Padomju Savienībai acis visā rietumu puslodē. Krievijai, kas cīnās par savām likumīgajām tiesībām un vietu starptautiskajā kopienā, tas būtu ne mazāk vērtīgi kā PSRS," norādīja Trubņikovs.

Putina vizītes laikā Kubā pagājušajā nedēļā tika noslēgtas arī vairākas citas vienošanās, tostarp parakstīti divpusēji līgumi par Krievijas līdzdalību komunistu pārvaldītās salas piekrastes naftas iegulu izpētē, par starptautiskā aviotransporta mezgla izveidi Kubā un par divu Kubas termoelektrostaciju būves finansējumu.

Vēl pirms Putina Latīņamerikas vizītes Maskava norakstīja 90% no 30 miljardu ASV dolāru lielā Kubas parāda, kas izveidojies vēl PSRS laikā, kad Karību salas komunistiskā režīma ekonomika atradās pilnīgā atkarībā no toreizējās totalitārās impērijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!