Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz, ka tās lidmašīna būtu pārkāpusi Igaunijas gaisa telpas robežu, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Krievijas izlūkošanas lidmašīna Il-20 otrdien vispirms tika pamanīta pie Dānijas, kur gaisā pacēlās dāņu iznīcinātāji, pēc tam tā devās Zviedrijas virzienā, teikts NATO paziņojumā. Pie Zviedrijas to pārtvēra zviedru iznīcinātāji.

Pēc tam Il-20 ielidojusi Igaunijas gaisa telpā, kur "pavadījusi mazāk par minūti". No Igaunijas teritorija to pavadīja NATO patrulējošie Portugāles iznīcinātāji.

Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis ceturtdien medijiem paziņoja, ka Il-20 lidmašīna 21. oktobrī pacēlusies no lidostas Kaļiņingradā un devusies mācību lidojumā "virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem", bet valstu robežas nav pārkāpusi. 

Mediji šo incidentu raksturoja kā nopietnāko NATO gaisa telpas pārkāpumu kopš Aukstā kara. Igaunijas ārlietu ministrija trešdien izsaukusi Krievijas vēstnieku Juriju Merzļakovu un iesniegusi Krievijai protesta notu.

Krievija tiek vainota par vairākiem pēdējā laikā notikušiem robežu pārkāpumiem reģionā, turpinoties spriedzei starp Maskavu un Rietumiem Kremļa agresijas pret Ukrainu dēļ.

Septembrī Tallina apsūdzēja Krieviju par tās Drošības policijas darbinieka nolaupīšanu Igaunijas teritorijā. Savukārt Zviedrija jau gandrīz nedēļu pie Stokholmas arhipelāga salām meklē kādu "ārvalstu zemūdeni".

 Lai gan Stokholma nenorāda konkrētu valsti, ko tur aizdomās savu robežu pārkāpšanā, eksperti un mediji pieļauj, ka tā bijusi Krievijas zemūdene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!