Krievijas amatpersonas pirmdien noliedza, ka īpašie spēki lietojuši "zarīnu vai citu indīgu gāzi", lai neitralizētu čečenu teroristus, kas Maskavas teātrī bija sagūstījuši vairāk nekā 800 cilvēku, no kuriem 115 no šīs gāzes miruši.
Konkrētākas ziņas par ķīlnieku atbrīvošanas operācijā lietoto vielu Krievijas amatpersonas sniegt atsakās.

Krievijas īpašo spēku nolūks, ievadot gāzi pa ventilācijas sistēmu teātra telpās, "nebija visus nogalināt, tāpēc zarīna vai citas indīgas gāzes izmantošanu var izslēgt", žurnālistiem paziņoja Krievijas prezidenta administrācijas galvenais ārsts Viktors Fominihs.

"Tāpat nav būtiski zināt šīs vielas sastāvu, lai nodrošinātu [no gāzes cietušo] ārstēšanu," viņš teica.

Fomihins arī atzina, ka viņam "nav objektīvas informācijas" par to, kāda gāze tikusi ievadīta teātra telpās, lai neitralizētu 50 čečenu teroristu.

Maskavas slimnīcu ārsti, kas vēlējās palikt anonīmi, aģentūrai AFP sacīja, ka atbrīvotie ķīlnieki, kas saindējušies ar gāzi, tiek ārstēti ar naksalonu - preparātu, kas tiek lietots sekundāru respiratoro saslimšanu ārstēšanā.

Naksalons arī tiek izmantots pēcanestēzijas simptomu novēršanai, kā arī morfīna un alkohola radīto seku ārstēšanā.

No teātra ēkā ievadītās gāzes bojā gājuši 115 bijušie ķīlnieki, bet 145 joprojām tiek ārstēti slimnīcās. Pēc mediķu teiktā, 45 no viņiem joprojām ir kritiskā stāvoklī.

Čečenu teroristi, kuru vidū bija arī ar šaujamieročiem un sprāgstvielām bruņotas sievietes, trešdien vakarā Maskavā ielauzās teātra ēkā, sagrābjot vairāk nekā 800 ķīlnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!