Foto: AFP/Scanpix

Krievija ceturtdien noliedza ziņas, ka Kremlis būtu "eiforijā" par Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, un paziņoja, ka nav droši zināms, vai jaunievēlētais ASV prezidents būs draudzīgāks pret Maskavu nekā viņa priekšgājējs.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs apstiprināja, ka Trampa tuvāko aprindu cilvēki "uzturēja kontaktus" ar Krievijas amatpersonām vēlēšanu kampaņas laikā, kas ir acīmredzamā pretrunā ar Trampa personāla izteikumiem.

"Mums nav nekādas eiforijas" par gaidāmo Trampa prezidentūru, Rjabkova teikto citēja Krievijas ziņu aģentūra "Interfax", noraidot teoriju par to, ka Maskava esot aktīvi atbalstījusi republikāņu kandidātu Trampu, kurš bija uzslavējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Viņa izteiktie viedokļi, viedokļi par Krieviju, kurus izteikuši cilvēki Trampa kampaņā un viņa aprindās, ir diezgan skarbi," sacīja Rjabkovs.

"Mēs neesam redzējuši nevienu iemeslu atkāpties no mūsu vērtējuma par šo kampaņu, ka Savienotajās Valstīs bija divpartiju vienprātība, kurai ir pretkrievisks pamats," teica Rjabkovs.

"Mēs negaidām neko īpašu no jaunās ASV administrācijas," viņš piebilda, sakot, ka Maskava nav radījusi iespaidu, ka tā būtu "rožainu cerību pilna".

Rjabkova piesardzīgais tonis kontrastēja ar Krievijas valsts mediju un Krievijas politiķu jūsmīgo reakciju uz Trampa uzvaru.

Putins bija viens no pirmajiem ārvalstu līderiem, kas apsveica Trampu ar viņa uzvaru pār demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni.

Trampam nosūtītajā telegrammā Putins pauda cerību par kopīgu darbu ASV un Krievijas attiecību izvešanā no krīzes stāvokļa, starptautiskās darba kārtības aktuālo jautājumu risināšanā un efektīvu atbilžu meklēšanā, reaģējot uz globālās drošības izaicinājumiem.

Krievijas prezidents arī pauda pārliecību, ka abu valstu un pasaules sabiedrības interesēs ir izveidot konstruktīvu Vašingtonas un Maskavas dialogu, kas balstītos vienlīdzībā, savstarpējā cieņā un ņemtu vērā otras puses pozīciju.

Krievijas līderis bija klusēdams atbalstījis Trampu vēlēšanu kampaņas laikā, vedinot ASV komentētājus izteikt pieņēmumus par Trampa privātiem darījumiem ar Maskavu.

Pēc tam, kad FIB izmeklēšanā par iespējamiem sakariem starp Krieviju un Trampu netika konstatēta nekāda tieša saistība, Trampa personāls noliedza jebkādus tiešus kontaktus ar Krieviju.

Rjabkovs tomēr sacīja, ka pirms otrdien notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām abas puses esot kontaktējušās, bet neminēja konkrētu cilvēku vārdus.

"Kontakti bija," teica Krievijas ārlietu ministra vietnieks. "Es neteiktu, ka visi, tomēr vairāki [cilvēki Trampa aprindās] uzturēja kontaktus ar Krievijas pārstāvjiem."

Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes deputāti trešdien sēdes laikā sāka aplaudēt, uzzinot, ka ASV prezidenta vēlēšanās ir sakauta Klintone, kas medijos bieži bija parādīta kā īpaši pretkrieviski noskaņota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!