Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks ģenerālpulkvedis Anatolijs Nogovicins preses konferencē piektdien noliedza kasešbumbu izmantošanu uzbrukumos Gruzijas pilsētām, raksta ārvalstu mediji.
"Mēs neizmantojām šīs kasetes, nebija nepieciešamības," izteicās Nogovicins.

Piektdien cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) pārstāvji Tbilisi izplatīja paziņojumu, ka uzbrukumos divām Gruzijas pilsētām Krievijas armija izmantojusi kasešbumbas.

Cilvēktiesību aizstāvjiem ir ziņas, ka Krievijas lidmašīna 12.augustā nometusi kasešbumbas "RBK - 250" uz Gruzijas pilsētiņu Ruisi. Rezultātā trīs cilvēki gāja bojā, bet pieci tika ievainoti. HRW rīcībā ir informācija, ka tajā pašā dienā līdzīgs gaisa uzbrukums tika veikts Gori, kur astoņi cilvēki gāja bojā, bet desmitiem cilvēku tika ievainoti. Starp bojāgājušajiem ir arī Holandes telekanāla RTL operators.

HRW paziņojums ir balstīts uz aculiecinieku liecībām, fotoattēliem un video ieraktiem, kuros redzamas bombardēšanas vietas.

Kasešbumbas "RBK- 250" galvenokārt paredzētas lidostu un "otrā ešelona" objektu bombardēšanai. Vienā kasešbumbā atrodas 150 šķembu lādiņi, katrs no kuriem sver 1,2 kilogramus. Viena lādiņa eksplozijas rezultātā šķembas efektīvi noklāj platību 12 metru rādiusā, tādējādi viena kasešbumba ir spējīga noklāt 4800 kvadrātmetrus. Kasešbumbas "RBK-250" var tikt pielietotas arī pret cilvēkiem un bruņutehniku, šajos gadījumos viena kasešbumba satur attiecīgi 60 vai 30 lādiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!