Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija noteikusi pretsankcijas 963 amerikāņiem, arī ASV prezidentam Džo Baidenam, un 26 kanādiešiem, sestdien pavēstīja Krievijas Ārlietu ministrija.

Maskavas "melnajā sarakstā" iekļautajiem aizliegts ieceļot Krievijā.

Sankcijas noteiktas ASV prezidentam un viņa dēlam Hanteram, valsts sekretāram Entonijam Blinkenam, Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktoram Viljamam Bērnsam, ģenerālprokuroram Merikam Gārlendam, ASV likumdevējiem un amatpersonām.

Informācija Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā liecina, ka sankcijas ir vērstas arī pret četrām mirušām personām, tostarp bijušais Republikāņu partijas līderis sacensībā par ASV prezidenta amatu Džons Makkeins.

Krievija vērsusi sankcijas arī pret aktieri Morganu Frīmenu, kurš, kā norāda Krievijas Ārlietu ministrija, " 2017. gadā video ierakstā vainoja Krieviju sazvērestībā pret ASV un aicināja cīnīties pret mūsu valsti".

Sankcijas vērstas arī pret "Facebook" dibinātāju un galveno vadītāju Marku Zakerbergu.

Paziņojumā ministrija skaidro, ka saredz atšķirību starp amerikāņu tautu un "ASV varasiestādēm, kas uzkurina rusofobiju, un tiem, kas tās apkalpo". Tieši šie cilvēki tiek iekļauti "melnajā sarakstā".

Krievijas ministrija publiskojusi arī Kanādas pilsoņu "melno sarakstu", kurā iekļauti 26 cilvēki.

Kā skaidro ministrija, pretsankcijas Kanādai ir atbilde uz "Kanādā valdošā Džastina Trudo režīma naidīgajām darbībām, kas bruņojumā paņēmis kareivīgu rusofobiju".

Sodot Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā, Rietumi Krievijai noteikuši bezprecedenta ekonomiskās sankcijas, kas, Krievijai karu turpinot, tiek padarītas arvien stingrākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!