Krievija un Ķīna otrdien noslēdza vienošanos par Krievijas naftas transportēšanu uz Ķīnu apmaiņā pret naftas kompāniju "Transņeft" un "Rosņeft" finansēšanu, ziņo "Transņeft".

"Krievija 20 gadu garumā Ķīnai piegādās 15 miljonus tonnu naftas gadā, nosakot finansēšanas nosacījumus, kas piemēroti abām pusēm," norādīja Krievijas premjerministra vietnieks Igors Sečins.

Vienošanās tika noslēgta Pekinā, Sečinam tiekoties ar Ķīnas premjerministra vietnieku Vanu Cjišaņu.

Atsaucoties uz Ķīnas valsts naftas kompānijai "China National Petroleum Corp." (CNPC) tuvu esošu informācijas avotu, ziņu aģentūra "Interfax" vēsta, ka Ķīna apmaiņā pret naftas piegādēm Krievijas naftas kompānijām garantēs aizdevumus 25 miljardu dolāru (13,9 miljardu latu) apmērā.

"Transņeft" ziņo, ka saņems aizdevumu desmit miljardu dolāru (5,5 miljardu latu) apmērā, bet "Rosņeft" - 15 miljardu dolāru (8,4 miljardu latu) apmērā.

Abu valstu vienošanās arī paredz, ka abas puses pagarinās Krievijai piederošo Sibīrijas-Klusā okeāna naftas cauruļvadu, tādējādi nodrošinot naftas piegādes no Sibīrijas uz Ķīnas ziemeļiem.

"Transņeft" viceprezidents Mihaels Barkovs paziņoja, ka kompānija cauruļvada celtniecību sāks šogad, lai to 2010. gadā jau varētu sākt izmantot.

Barkovs arī piebilda, ka no Ķīnas saņemtais aizdevums galvenokārt tiks izmantots šī cauruļvada celtniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!