Foto: stock.xchng
Krievijas Ārlietu ministrija otrdien izplatījusi paziņojumu, kurā nosoda Rietumvalstu pausto kritiku par tiesas procesu pret bijušo Krievijas naftas kompānijas "Jukos" vadītāju Mihailu Hodorkovski un atgādina, ka šis jautājums ir Krievijas tiesu sistēmas kompetencē.

"Saistībā ar Vašingtonā un virknē Eiropas Savienības valstīs izskanējušajiem paziņojumiem par Hodorkovska un [kādreizējā finanšu grupas "Menatep" vadītāja un "Jukos" akcionāra Platona] Ļebedeva tiesas procesu, vēlamies lieku reizi uzsvērt, ka šis jautājums ir Krievijas Federācijas tiesu sistēmas kompetencē. Nav pieņemams, ka politiķi izdara spiedienu uz tiesu," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Hodorkovska un Ļebedeva lietā ir nopietnas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Jebkurā valstī tamlīdzīgi noziegumi ir krimināli sodāmi. Starp citu, ASV par tiem piespriež mūža ieslodzījumu," uzsver Ārlietu ministrija.

Rietumvalstu bažas par selektīvu Krievijas tiesu sistēmas kritēriju piemērošanu un apsūdzību izvirzīšanu Krievija sauc par nepamatotām.

"Spriedumi par kaut kādu izlases kritēriju pielietošanu Krievijas tiesās ir nepamatoti: Krievijas tiesās tiek izskatītas tūkstošiem lietu, kurās izvērtē uzņēmēju rīcību likuma ietvaros," uzskata ministrija.

Paziņojumā Krievija norāda, ka katram esot jādara savs darbs. "Mēs rēķināmies ar to, ka katrs darīs savu darbu - gan iekšlietās, gan starptautiskajā arēnā," norāda Krievijas Ārlietu ministrija.

Maskavas Hamovņiku rajona tiesā otrdien turpina pirmdien sāktā sprieduma nolasīšana otrajā krimināllietā pret Hodorkovski un Ļebedevu.

Sprieduma ievada daļā teikts, ka tiesa atzinusi abus apsūdzētos par vainīgiem "Jukos" meitsabiedrību akciju un kompānijas iegūtās naftas piesavināšanā, kā arī šādi gūto ienākumu legalizēšanā.

Par šo tiesas procesu bažas pauduši vairāku Rietumvalstu līderi. Viņi apšauba procesa caurskatāmību un to, vai Krievijas tiesa nemēģina apsūdzētos divreiz notiesāt par vienu un to pašu pārkāpumu, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību aktiem. Bez tam, Rietumu līderi izteikušies, ka šis process grauj Krievijas starptautisko reputāciju un apdraud tās modernizācijas centienus.

Pagaidām nav skaidrs, cik ilgi turpināsies sprieduma nolasīšana un kad tiks paziņots sods.

2009.gada 3.martā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa sāka izskatīt otro pret Hodorkovski un bijušo "Jukos" akcionāru Ļebedevu ierosināto krimināllietu, kurā viņiem izvirzītas apsūdzības par finanšu līdzekļu piesavināšanos un pretlikumīgiem darījumiem 900 miljardu Krievijas rubļu (aptuveni 14,5 miljardu latu) apmērā.

Prokurori ir lūguši piespriest abiem apsūdzētajiem 14 gadu cietumsodu.

Sprieduma pasludināšana bija paredzēta jau 15.decembrī, bet tika atlikta uz 27.decembri.

2005.gada 31.maijā Maskavas Meščanskas rajona tiesa Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda katram deviņu gadu cietumsodu, kuru Maskavas pilsētas tiesa tā paša gada 22.septembrī samazināja līdz astoņiem gadiem.

Apsūdzības, kurās tiesa atzina par vainīgiem tiesājamos, bija saistītas ar nodokļu nemaksāšanu un valsts īpašuma izlaupīšanu 90.gadu pirmajā pusē notikušās privatizācijas laikā. Ne Hodorkovskis, ne Ļebedevs nav atzinuši savu vainu nevienā no abiem tiesas procesiem.

Hodorkovskis ir paziņojis, ka kriminālapsūdzības izvirzītas, jo viņš ir opozīcijā Krievijas agrākajam prezidentam un tagadējam premjeram Vladimiram Putinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!