Krievija pēdējā laikā aktivizējusi centienus nostiprināties deviņdesmitajos gados panīkušajos krievu īpašumos Norvēģijas Ziemeļu Ledus okeāna salā Špicbergenā, otrdien raksta norvēģu avīze "Aftenposten".
Špicbergenas sala līdz ar pārējo Svalbāras arhipelāgu ietilpst Norvēģijas teritorijā, tomēr atbilstoši īpašiem starptautiskajiem līgumiem tiesības veikt saimniecisko darbību arhipelāgā pieder arī Krievijai.

Krievu apdzīvotajās vietas aktīvāk sāk saņemt Maskavas investīcijas, rosību panīkušajos krievu ciematos skaidro Svalbāras gubernators Pērs Seflands.

"Krievija uzsākusi šeit nostiprināt savu klātbūtni," sacīja gubernators. "Kļūst jo skaidrāks, ka tajā ir iesaistīta oficiālā Krievija."

Svalbāras gubernatoru krievi iepazīstinājuši ar plāniem būvēt lidostu, izveidot jaunu ogļraktuvi un zvejnieku ostu. Sagaidāms, ka pieaugs Barencburgā dzīvojošo krievu skaits.

Deviņdesmitajos gados pamestajā krievu ogļraču ciematā Piramidenā atkal manāma aktivitāte. Tiek atjaunota ciemata infrastruktūra un viesnīca.

"Mēs domājam, ka viņi gatavojas nodarboties ar tūrismu," sacīja gubernators.

Svalbārā Krievijai ir stratēģiskās intereses, par kuru nodrošināšanu Maskava parūpēsies, norāda Krievijas amatpersonas.

Maskavas pieaugusī interese par Svalbāras izmantošanu saistīta ar tās militāro pozīciju nostiprināšanu Arktikas un Ziemeļjūras reģionā, uzskata Norvēģijas Starptautisko attiecību institūta līdzstrādniece Jūlije Vilhelmsena.

"Tagad Krievijai ir pietiekami resursi, lai īstenotu plānus. Ir pietiekami skaidrs, ka par prioritāti viņi noteikuši savus "ārējos apgabalus". Tas viņiem ir simboliski un stratēģiski svarīgi," norāda Vilhelmsena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!