Foto: AP/Scanpix/LETA

Maskavā un vairākās citās Krievijas pilsētās pirmdien notiek akcijas, pieminot pirms astoņiem gadiem noslepkavoto opozicionāru Borisu Ņemcovu un paužot protestu pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma karu pret Ukrainu.

Krievijas galvaspilsētā cilvēki nes ziedus pie stihiskā memoriāla, kas izveidojās politiķa slepkavības vietā uz Lielā Maskavas upes tilta drīz pēc nozieguma.

Policija izlases kārtībā aptur garāmgājējus, bet pagaidām neviens nav aizturēts, vēsta tīmekļa medijs "Sota".

Komunālie dienesti iepriekš vairākkārt novākuši ziedus un fotogrāfijas, aktīvisti tikuši aizturēti, tomēr memoriāls atkal un atkal atjaunots.

Pēdējā laikā varas pārstāvji memoriālu likuši mierā.

Ņemcova piemiņas akcijas notiek arī Kazaņā, Permā, Jekaterinburgā un Novosibirskā, vēsta tīmekļa medijs "Nastojaščeje vremja". Cilvēki noliek ziedus pie improvizētiem memoriāliem, kas izveidoti pie politisko represiju upuru pieminekļiem.

Jekaterinburgā Darba laukumā iedzīvotāji sarīkojuši goda sardzi Ņemcova piemiņai. Sverdlovskas apgabala varasiestādes aizliegušas nest portretus, plakātus un sveces, bet atļāvušas nolikt ziedus.

Barnaulā akcija notika jau dienu iepriekš. To organizēja partijas "Jabloko" vietējā nodaļa. Mītiņš notika pilsētas centrā Brīvības laukumā pie politisko represiju upuru pieminekļa.

Akciju vietējā mērija bija saskaņojusi.

Barnaula ir teju vienīgā pilsēta Krievijā, kur varasiestādes dod atļauju šāda veida akciju rīkošanai.

Ņemcovs tika nošauts 2015. gada 27. februārī Maskavas centrā, netālu no Kremļa. Pēc dažām nedēļām tika aizturēti pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to ir tieši saistīts Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs, kas, iespējams, rīkojies saskaņā ar Putina rīkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!