Foto: AFP/Scanpix
19 skūtgalvjiem, kas atzīti par vainīgiem vairākos nežēlīgos rasistiski motivētos uzbrukumos, tostarp divās slepkavībās, Krievijas tiesa ceturtdien piesprieda dažāda ilguma cietumsodus.

Grupējuma līderim, 20 gadus vecajam Andrejam Linokam, kas pazīstams arī ar iesauku "Linkolns 88", Sanktpēterburgas tiesa piesprieda deviņus gadus ilgu cietumsodu, kamēr citi bandas locekļi, kas ir vecumā no 17 līdz 23 gadiem, saņēma mīkstākus sodus.

Grupējums tika atzīts par vainīgu 12 rasistiski motivētos uzbrukumos, kas pastrādāti 2007.gadā un kuru upuri bija "neslāviska izskata" personas. Tostarp neonacisti noslepkavoja kādu Armēnijas pilsoni un kādu uzbeku.

Savus noziegumus grupējuma locekļi uzņēma video un ierakstus pēc tam izvietoja internetā.

Noziegumu pastrādāšanas laikā Linoks joprojām mācījās Zeļenogorskas vidusskolā, un arī vairums citu grupējuma locekļu tolaik bija nepilngadīgi.

Rasistiski motivēti uzbrukumi Krievijā kļuvuši par regulāru parādību, lai gan varas iestādes apgalvo, ka to skaits mazinājies, pateicoties sāktajai ekstrēmistisko organizāciju vajāšanai.

Organizācija "Sova", kas apkopo datus par rasistiski motivētiem noziegumiem, martā publicētajā ziņojumā vēsta, ka 2010.gadā neonacisti veikuši 37 slepkavības, bet 382 cilvēki viņu uzbrukumos guvuši ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!