Foto: DELFI Репортер
Krievijā veikti lidojošā komandcentra, kas globālas katastrofas vai kodolkara gadījumā spēs nodrošināt kontroli pār valsts bruņotajiem spēkiem, izmēģinājumi, vēsta Kremļa finansētais medijs RT.

Stratēģiskais komandcentrs izvietots īpaši šim nolūkam pielāgotā lidmašīnā "Ilyushin" Il-80. Komandcentra testi bijuši veiksmīgi un tas tiks nodots ekspluatācijā jau šī gada nogalē.

Saskaņā ar RT vēstīto šāds komandcentrs nepieciešams situācijās, kad uz zemes bojāta infrastruktūra un tiek traucēta komunikācija.

Jaunajā lidaparātā uzlabotas ne tikai "izdzīvošanas iespējas", tas arī padarīts funkcionālāks, un arī saskaņā ar ražotāja apgalvoto – tas patērē mazāk enerģijas.

Visi četri pirmās paaudzes stratēģiskie komandcentri joprojām ir Krievijas bruņoto spēku lietošanā. Arī tie izvietoti īpaši pielāgotās "Ilyushin" Il-80 lidmašīnās.

Stratēģiskā komandcentra apkalpe var ne tikai plānot sauszemes, jūras un gaisa spēku darbības, bet arī dot tiem pavēles. Tāpat komandcentra spēkos ir kontrolēt stratēģisko raķešu spēku darbības.

Lidmašīnas aprīkojumu izstrādājis uzņēmums "Polet", kura ģenerāldirektors Aleksandrs Komjakovs par lielāko šāda komandcentra plusu nosaucis tā "neiznīcināmību", proti, atšķirībā no stratēģiski svarīgiem objektiem uz zemes, šo esot grūti iznīcināt, jo tas visu laiku atrodas kustībā.

Komjakovs skaidrojis, ka lidojošo komandcentra primārais uzdevums ir "nodrošināt [komunikācijas] tīklus ekstrēmos apstākļos, kad infrastruktūra uz zemes nav pieejama vai ir iznīcināta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!