Foto: AP/Scanpix

Krievijas Izmeklēšanas komiteja pirmdien paziņoja, ka ir pabeigta pirmā izmeklēšana opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietā, norādot, ka slepkavību pasūtījis Čečenijas bataljona "Sever" komandiera šoferis un citi "neidentificēti" aizdomās turētie.

"Krimināllietas izmeklēšana ir pabeigta," teikts ietekmīgās komitejas paziņojumā. Tajā arī nosaukti pieci aizdomās turētie, kas ir apsūdzēti par pasūtījuma slepkavību organizētā grupā un nelikumīgu šaujamieroču iegādi.

Aizdomās turētie Zaurs Dadajevs, Šadids un Anzors Gubaševi, Bemirlans Eskerhanovs un Hamzats Bahajevs atrodas apcietinājumā.

Atbilstoši izmeklētāju versijai, aizdomās turētajiem 2014. gada septembra beigās piedāvāti 15 miljoni rubļu (200 000 eiro) par Ņemcova noslepkavošanu.

Šo summu piedāvājis "Ruslans Muhudinovs un citi indivīdi", skaidro komiteja.

Lietas izmeklēšana saistībā ar šīm "neidentificētajām" personām turpinās.

Jau kopš 2015. gada decembra Muhudinovs tiek minēts kā Ņemcova slepkavības organizētājs.

Muhudinova lieta izdalīta atsevišķā tiesvedībā. Viņš ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā.

Ņemcova meita un atbalstītāji izmeklētājus mudina nopratināt arī Čečenijas prokremlisko līderi Ramzanu Kadirovu, pastāvot aizdomām, ka viņš vai viņa tuvākā loka cilvēki pasūtījuši Ņemcova slepkavību.

Kadirovs paudis aizstāvības vārdus aizdomās turētajiem, tomēr noliedz, ka pats būtu iesaistīts slepkavībā.

Kā skaidro Kadirovs, Ņemcovs esot nogalināts, jo viņš paudis atbalstu franču satīriskajam izdevumam "Charlie Hebdo", kas 2015. gada janvārī, pēc tam, kad žurnāls bija publicējis musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras, cieta teroristu uzbrukumā.

Tiesa gan, Izmeklēšanas komiteja tagad norāda, ka Ņemcova slepkavībai nav bijis reliģisku motīvu un ka "Charlie Hebdo" versija ir "pilnībā izslēdzama".

Sestais aizdomās turētais Beslans Šavanovs 2015. gada novembrī "uzspridzinājies", lai nenonāktu likumsargu rokās, skaidro komiteja.

Krievijas Federālais drošības dienests pirmdien paziņoja, ka Ņemcovs esot nogalināts no pašdarināta ieroča. Tas esot pagatavots no ieroču daļām, kas Krievijā kontrabandas ceļā ievestas no ārzemēm.

Ņemcovs, kas vienā no kādreizējā prezidenta Borisa Jeļcina valdībām ieņēma vicepremjera amatu, tika noslepkavots pērn 27. februārī īsi pirms pusnakts, kad netālu no Kremļa kājām gāja pāri Lielajam Maskavas upes tiltam.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kas arvien vairāk ierobežo neatkarīgo mediju un opozīcijas darbību, šo slepkavību nosauca par "provokāciju" un apsolīja darīt visu, lai slepkavas tiktu notverti.

Pēc dažām nedēļām tika aizturēti pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemecova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to tieši ir saistīts Kadirovs, kas, iespējams, rīkojies saskaņā ar paša Putina rīkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!