Foto: AP/Scanpix

Krievijas Ārlietu ministrija nekontaktējas ar par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklēto Edvardu Snoudensu jautājumā par politiskā patvēruma piešķiršanu, paziņojis ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Mēs nekontaktējamies ar Snoudenu un jautājumus, kurus viņš ir apspriedis ar tiesībsargājošajām iestādēm ir plaši atspoguļoti medijos. Es ar tiem iepazinos tāpat kā visi citi. Politiskā patvēruma piešķiršanai Krievijas likumi paredz zināmu procedūru. Pirmām kārtām, tas paredz oficiālu iesniegumu Federālajam migrācijas dienestam," sacījis ministrs.

Šis dienests sestdien šādu Snoudena lūgumu nebija saņēmis. Ja šāds lūgums būšot, tas tikšot izskatīts likumā noteiktajā kārtībā, uzsver Krievijas puse.

Par izlūkdienestu informācijas izpaušanu meklētais bijušais ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieks un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Snoudens jau vairākas nedēļas pavada Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

Snoudens Maskavā ieradās 23.jūnijā ar reisu no Honkongas, un sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš tālāk dosies uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču Snoudens uz Kubu neizlidoja.

Krievijai un ASV nav līguma par personu izdošanu, un Maskava līdz šim atteikusies izdot Snoudenu.

Kremlis svētdien centās distancēties no fakta, ka Snoudens joprojām atrodas Maskavas lidostā, norādot, ka "šis jautājums nav Kremļa darba kārtībā".

"Tā kā tas nav mūsu jautājums, es nezinu, kādas ir iespējas situācijas attīstībai, un nezinu arī par juridiskajiem un citiem aspektiem," skaidroja prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Savukārt  Putins iepriekš pavēstīja, ka Snoudens var palikt Krievijā ar nosacījumu, ka viņš pārstāj publiskot konfidenciālu Savienoto Valstu informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!