Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas tiesa otrdien pagarinājusi pirmstiesas apcietinājumu 12 no 24 Kerčas šaurumā gūstā sagrābtajiem Ukrainas jūrniekiem.

Viņiem apcietinājums pagarināts līdz 24. aprīlim. Domājams, ka arī pārējo gūstekņu apcietinājums tiks pagarināts.

Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus, no kuriem trīs tika ievainoti, Krievija sākotnēji apcietināja uz diviem mēnešiem un nogādāja Maskavā.

Tiesas sēdē, kurā tika lemts par pirmstiesas apcietinājuma pagarināšanu, klāt bija Rietumu diplomāti, Ukrainas parlamenta pilnvarotā pārstāve cilvēktiesībās Ļudmila Deņisova un sagūstīto jūrnieku radinieki.

ASV vēstniecība Ukrainā aicināja Krieviju atbrīvot aizturētos.

"Krievijai nekavējoties jāatbrīvo Ukrainas jūrnieki, nevis jāizmanto viņi kā politiskie bandinieki," paziņoja vēstniecība.

"Ilgāk nekā 50 dienas Krievija ir netaisnīgi aizturējusi Ukrainas jūrniekus, kuri izmantoja Ukrainas brīvību kuģot savos teritoriālajos ūdeņos. Mēs esam dziļi nobažījušies par viņu veselību un tiesībām," teikts ASV vēstniecības paziņojumā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka šie jūrnieki ir karagūstekņi un ir nekavējoties jāatbrīvo.

Krievija paziņojusi, ka viņi tiks tiesāti par jūras robežas pārkāpšanu, jo iebraukuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Viņiem draud līdz sešiem gadiem ilgs cietumsods, paziņojuši advokāti.

Kremļa kritiķi brīdinājuši, ka Krievija, acīmredzot, gatavojas paraugprāvai.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!