No Pļeseckas kosmodroma Arhangeļskas apgabalā Krievijas ziemeļos otrdien veiksmīgi palaists mākslīgais Zemes pavadonis Saules izpētei. Zemes magnētisma institūtā, kas vada projektu, aģentūru "Interfax" informēja, ka šis ir unikāls starptautisks eksperiments, kurā bez Krievijas piedalās arī Ukraina, Gruzija, Polija, Vācija, Francija, Anglija un ASV.
Jaunais pavadonis "Koronas-F" ļaus veikt kompleksu Saules izpēti, tās ietekmi uz Zemes procesiem un uzlabot kosmisko laika apstākļu prognožu metodi.

Palaistais aparāts palīdzēs zinātniekiem izpētīt procesus, kas notiek Saules iekšienē un uz tās virsmas, lai varētu atrisināt aktuālās astrofizikas problēmas kā, piemēram, zvaiģžņu iekšējo uzbūvi un zvaiģžņu evolūciju. Zinātnieku pūliņi būs pievērsti Saules atmosfērā aktīvo procesu un Saules un Zemes saistības izpētei, to ekoloģiskajām izpausmēm, ieskaitot Saules iedarbību uz Zemes floru un faunu, cilvēku un tehnikas izstrādi.

Projektā izmantos oriģinālas ierīces, kas ļauj fiksēt Saules starojumu visos elektromagnētiskā spektra diapazonos: no radioviļņa līdz gammas stariem. Turklāt visas ierīces pavadonī "Koronas-F" vai nu ir aizvietojams ar analoga ASV projekta SOHO aparātu, vai arī tām nav aizvietotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!