Foto: AFP/Scanpix
Krievija pirmdien veiksmīgi palaida kosmosa kuģi "Sojuz TMA-22" ar trim kosmonautiem uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), vēstīja ziņu aģentūru reportieri no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā.
Nesējraķete "Sojuz FG" startēja no Baikonuras kosmodroma. Kosmosa kuģis veiksmīgi atdalījās no nesējraķetes trešās pakāpes un iegāja orbītā ap Zemi.

Kosmosa kuģis ieradīsies SKS pēc divām dienām. "Sojuz TMA-22" savienošanās ar SKS Krievijas segmenta moduli "Poisk" ir plānota trešdien pulksten 9.33 pēc Maskavas laika (7.33 pēc Latvijas laika).

Ar kosmosa kuģi "Sojuz TMA-22" uz SKS dodas Krievijas kosmonauti Antons Škapļerovs un Anatolijs Ivaņišins, kā arī ASV astronauts Daniels Bērbenks. Škapļerovs un Ivaņišins dodas kosmosā pirmoreiz, bet Bērbenks jau agrāk divreiz bijis kosmosā kā daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa (atspoļkuģa) "Atlantis" apkalpes loceklis.

Pašlaik SKS atrodas 29.ekspedīcijas apkalpe, kuras sastāvā ir komandieris Maiks Fosums no ASV un bortinženieri Sergejs Volkovs no Krievijas un Satosi Furukava no Japānas.

Šis ir pirmais pilotējama kosmosa kuģa starts, kopš ASV šogad beidza izmantot atspoļkuģus un Krievija kļuva par vienīgo valsti, kas ar saviem kosmosa kuģiem spēj nogādāt cilvēkus uz SKS.

Tas ir arī pirmais pilotējama kosmosa kuģa starts pēc tam, kad augustā neilgi pēc starta nogāzās Krievijas bezpilota kravas kosmosa kuģis "Progress", kurš bija palaists no Baikonuras uz SKS. Domājams, ka Krievija zaudēs arī zondi "Fobos-Grunt", kas 9.novembrī tika palaista no Baikonuras uz Marsa mēnesi Fobosu, bet kurai neizdevās ieiet lidojuma orbītā uz Marsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!