Foto: AFP/Scanpix

Krievija palikusi bez kosmiskā vairoga, kas paredzēts ienaidnieka izšauto raķešu pamanīšanai, jo jaunās aizsardzības sistēmas palaišana atlikta līdz 2015. gada vasarai, bet vecā vairs nedarbojas, vēsta laikraksts "Kommersant".

Jau 2013. gadā bija paredzēts palaist orbītā Vienotās kosmiskās sistēmas "Tundra" pirmo satelītu, kam jāaizvieto novecojušo ballistisko raķešu novērošanas sistēmu "Oko-1". Vēlāk satelīta starts atlikts uz 2014. bet tad uz 2015. gadu – ne ātrāk par jūniju, atklājis medija avots.

Taču tagad vairs nav ko nomainīt, jo visi vēl padomju laikos, kā arī 2007. un 2008. gadā palaistie "Oko-1" sistēmas satelīti ir nokalpojuši ilgāk par paredzēto ekspluatācijas laiku un vairs nedarbojas, norāda laikraksts.

Pēdējais "Oko-1" ģeostacionārais aparāts, kurš brīdināja par ballistisko raķešu palaišanu, pārtraucis darboties 2014. gada aprīlī, bet divi pēdējie darbojošies orbītā esošie satelīti 2015. gada janvārī. Līdz "Tundra" sistēmas palaišanai kosmiskajam vairogam vairs nav neviena satelīta.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija mierina, ka situāciju nevajag dramatizēt, jo potenciālos raķešu maršrutus novēro radiolokācijas stacijas, kas ietilpst uz Zemes izvietotajā brīdināšanas sistēmas daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!