Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija paziņojusi, ka uzsākusi izstāšanos no "Atvērto debesu" līguma pēc tam, kad to pērn pameta arī ASV, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka Savienoto Valstu izstāšanās no šī līguma "būtiski izmainījusi [līguma] dalībvalstu interešu līdzsvaru" un ka Vašingtonas sabiedrotās esot noraidījušas Maskavas priekšlikumus saglabāt vienošanos.

"Ņemot vērā progresa trūkumu centienos novērst šķēršļus, kas kavē līguma darbību jaunajā situācijā, Krievijas Ārlietu ministrija ir tiesīga paziņot par procedūru sākšanu, lai uzsāktu Krievijas izstāšanos no Līguma par Atvērtajām debesīm," teikts ministrijas paziņojumā.

ASV no šī līguma formāli izstājās pērnā gada 22. novembrī. Vašingtona apgalvoja, ka Krievija šo vienošanos neievērojot. Toreiz Maskava nosodīja šo lēmumu, sakot, ka tas kaitē Eiropas, ASV un tās sabiedroto drošībai.

Atvērto debesu līgums tika parakstīts 1992. gadā un stājās spēkā 2002. gadā, ļaujot tā 34 dalībvalstīm veikt neapbruņotus novērošanas lidojumus virs otras dalībvalsts teritorijas, lai vāktu datus par tās militārajiem spēkiem un aktivitātēm. Saskaņā ar līgumu ir veikti vairāk nekā 1500 šādi lidojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!