Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijā oktobrī reģistrēta lielākā mirstība vairāku desmitu gadu laikā un līdz ar to pandēmijas laikā "papildu mirušo" skaits valstī pārsniedzis 813 000 cilvēku, vēsta "The Moscow Times".

Krievijas oficiālā statistikas aģentūra "Rosstat" publicējusi datus, ka Krievijā oktobrī kopumā reģistrēti 247 000 mirušie. Tas ir par 90 000 jeb 57% vairāk nekā šajā mēnesī 2019. gadā jeb pirms pandēmijas. Tas ir ceturtais mēnesis pēc kārtas, kad Krievijā fiksētais mirušo skaits pārsniedz 200 000, kas pēdējoreiz fiksēts 2008. gadā.

Krievijā "papildu mirušo" skaitu jeb skaitli, par kādu atšķiras konkrētajā mēnesī mirušo skaits pandēmijas laikā, salīdzinot ar vidējo mirstības rādītāju tajos pašos mēnešos vairāku gadu periodā pirms pandēmijas, demogrāfi un statistiķi izmanto, lai labāk saprastu pandēmijas atstāto ietekmi uz pārsvarā nevakcinēto Krievijas sabiedrību. Pandēmijas laikā Krievijas dabīgais pieaugums (dzimušie pret mirušajiem), kas ir negatīvs, samazinājies līdz līmenim, kāds nav pieredzēts kopš Otrā pasaules kara.

"Papildu mirušo" skaits ievērojami pārsniedz oficiāli reģistrēto no Covid-19 mirušo skaitu, norādot, ka negatīvā vīrusa ietekme varētu būt daudz lielāka. Vienlaikus nevar apgalvot, ka "papildu mirušo" skaits ir tikai no Covid-19 mirušie, bet mirstība palielinājusies arī citu sociālekonomisko apstākļu ietekmē.

Medijs atzīmē, ka pirms pandēmijas valstī mirstības rādītāji kritušies, palielinoties vidējam dzīves ilgumam, ko veicināja tūkstošgades sākumā naftas cenu dēļ augošā ekonomika, kā arī smēķēšanas īpatsvara un alkohola patēriņa samazinājums. Atsevišķi Krievijas statistiķi norāda, ka tas, ka mirstībai bija tendence samazināties, varētu liecināt par vēl lielāku "papildu mirušo" skaitu.

"Rosstat" piektdien publiskojuši arī oficiālo oktobrī ar Covid-19 saslimušo mirušo skaitu – 68 734, tostarp norādot, ka 6159 no tiem Covid-19 saslimšana nav bijis nāves iemesls. Lai gan šis skaitlis ir vairāk nekā divreiz lielāks par iepriekš vēstīto par oktobra laikā mirušajiem, tas par vairāk nekā 20 000 atpaliek no "papildu mirušo" skaita.

Pandēmijas laikā "papildu mirušo" skaits tiek aprēķināts dažādās valstīs. "The Moscow Times" atzīmē, ka ASV tas ir 890 000 līdz novembra beigām. Krievijā dati par novembri vēl nav publicēti, vedinot domāt, ka tajā šie skaitļi varētu būt lielāki. Tieši novembrī Krievijā pandēmija prasīja visvairāk upuru arī pēc pirmās oficiālās statistikas, kas vedina domāt, ka Krievijā kopējais no Covid-19 mirušo skaits varētu būt pārsniedzis ASV. ASV, kur iedzīvotāju skaits vairāk nekā divas reizes pārsniedz Krievijas iedzīvotāju skaitu, šobrīd mirušo kopskaita ziņā ieņem pirmo vietu pasaulē.

Līdz šim pret Covid-19 vakcinēti mazāk nekā 40% Krievijā dzīvojošo, neskatoties uz dažādu politiķu, tostarp valsts prezidenta Vladimira Putina, aicinājumiem vakcinēties. Krievijā atsevišķos reģionos pastāv lokāli ierobežojumi nevakcinētajiem apmeklēt dažādas iestādes, kā arī ieņemt noteiktus amatus, tomēr kopumā valstī ierobežojumi, saildzinot ar citām valstīm, ir viegli. Medijs atzīmē, ka tiek apsvērts aizliegums nevakcinētajiem izmantot vietējos avioreisus un starppilsētu vilcienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!