Krievija pirmdien par 25% samazināja gāzes piegāžu apjomu Ukrainai, jo abas valstis nespēja atrisināt domstarpības par gāzes cenām, paziņoja Krievijas enerģētikas giganta "Gazprom" pārstāvis Sergejs Kuprijanovs.
"Lai nodrošinātu savas ekonomiskās intereses, "Gazprom" šodien plkst. 10 (plkst. 9 pēc Latvijas laika) samazināja gāzes piegādi Ukrainai par 25%," uzstājoties televīzijā, sacīja Kuprijanovs.

"Piegāde patērētājiem Eiropā turpinās un turpināsies ar pilnu jaudu," viņš teica.

Ukraina ir Krievijas gāzes galvenais tranzīta ceļš uz Eiropas Savienību.

Šis strīds atgādina iepriekšējo strīdu 2006. gadā, kad Krievija uz neilgu laiku pārtrauca gāzes piegādi Ukrainai, un šis pārtraukums skāra arī vairākas Eiropas valstis.

Strīds ir par 1,9 miljardiem kubikmetru gāzes aptuveni 600 miljonu dolāru (277,8 miljoni latu) vērtībā, kurus Ukraina nav samaksājusi, sacīja Kuprijanaovs.

"Ukrainā turpinās neregulēta gāzes izmantošana. Nepieciešamie līgumi joprojām nav parakstīti," norādīja Kuprijanovs, uzsverot, ka "Gazprom" ir atvērta turpmākām sarunām.

Gāzes piegāde samazināta, neraugoties uz Ukrainas un Krievijas prezidentu Viktora Juščenko un Vladimira Putina 2. februāra paziņojumu, ka domstarpības esot atrisinātas.

Kijeva apgalvo, ka tā esot nokārtojusi 2007. gada parādus "Gazprom", taču domstarpības saglabājas par parādu, kuru, pēc Maskavas teiktā, Ukraina esot uzkrājusi pēdējos mēnešos, kad Krievija piegādēm Ukrainai izmantoja pati savu gāzi, lai kompensētu lētākās Vidusāzijas gāzes deficītu.

Krievijas dabasgāze veido aptuveni vienu ceturtdaļu Ukrainas gāzes importa, bet pārējā daļa tiek saņemta no citām Vidusāzijas valstīm pa cauruļvadiem, kas šķērso Krieviju.

Šis strīds daļēji atspoguļo nesaskaņas starp Juščenko un Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko, kura cenšas darīt galu starpnieku sistēmai, ar kuras palīdzību Ukraina maksā par gāzes importu no Krievijas un Vidusāzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!