Kādam Krievijas armijas obligātā dienesta kareivim tiesa piespriedusi četru gadu cietumsodu pēc tam, kad viņš piedalījies kāda jauniesauktā kareivja sakropļošanā, kā rezultātā jaunietim tikušas amputētas abas kājas un dzimumorgāni, ziņo ārvalstu mediji.
Seržants Aleksandrs Sivjakovs bijis galvenais no trim apsūdzētajiem, kas atbildīgi par jauniesauktā 18 gadus vecā Andreja Sičova piekaušanu un sakropļošanu, kas notikusi naktī uz šī gada 1.janvāri. Šis traģiskais notikums jau vairākkārt izskanējis visā pasaulē un Krievijā izraisījis plašu protestu vilni pret armijas brutalitāti.

Apsūdzībā norādīts, ka tiesājamais Aleksandrs Sivjakovs licis Sičovam trīs stundas atrasties tupus pozā, kamēr augstāka ranga karavīri spēruši viņam pa kājām un ģenitālijām, kas izraisīja iekaisumu un gangrēnu viņa kājās un ģenitālijās.

Incidents Jaungada naktī noticis Čeļabinskas Tanku akadēmijā Urālu kalnos. Vēl joprojām - deviņus mēnešus pēc notikušā, cietušais atrodas slimnīcā. Aleksandrs Sivjakovs, kurš apsūdzēts sava stāvokļa izmantošanā un spēka pielietošanā, noliedzis savu vainu. Prokurors pieprasīja piespriest Sivjakovam sešu gadu cietumsodu, taču cietušā ģimene vēl pirms sprieduma paziņošanas nosaukusi to par neadekvātu.

Gada sākumā anonīmi avoti laikrakstam "Vremja novostei" ziņojuši, ka Sičovs arī izvarots, taču Krievijas militārpersonas aizliegušas sniegt informāciju par šādiem cietušā miesas bojājumiem. Jāatgādina, ka cietušais, kurš vairākas dienas sūdzējies par sāpēm armijas medpunktā, medicīnisko palīdzību saņēmis tikai trīs dienas vēlāk, 4.janvārī, kad jau vairs nespējis paiet. Par notikušo sabiedrību informējuši Čeļabinskas slimnīcas ārsti, kas atteikušies ievērot armijas vadības rīkojumu Sičovu ārstēt slepeni.

"BBC" korespondents Maskavā paudis atziņu, ka šis incidents varētu neatgriezeniski kaitēt valsts Aizsardzības ministra Sergeja Ivanova tēlam. Jāpiebilst, ka Ivanovs pēc ekspertu domām, gatavojas 2008.gadā kandidēt Krievijas prezidenta amatam. Analītiķi pauduši viedokli, ka protestu vilnis ir daļa no iepriekš kādas Kremļa frakcijas iestudētas kampaņas nolūkā apzināti diskreditēt Ivanovu un mazināt viņa izredzes kļūt par Putina pēcteci. Vēl janvāra beigās Ivanovs nespēja komentēt notikušo, aizbildinoties, ka viņš esot ilgāku laiku atradies kalnos tālu no Krievijas teritorijas un par skandālu, kas tobrīd jau vairākas dienas atradies Krievijas sabiedrības uzmanības centrā, neko neesot dzirdējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!