Krievijas izmeklētāji aizdomās par etniskā naida kurināšanu aizturējuši Ukrainas Literatūras bibliotēkas Maskavā direktori.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ceturtdien izplatīja paziņojumu, kurā lūdza tiesu noteikt apcietinājumu 58 gadus vecajai Natālijai Šarinai pēc tam, kad izmeklētāji bibliotēkā atrada grāmatas, kas, iespējams, izplata "pretkrievisku propagandu".

Ukrainas Literatūras bibliotēkā tiek glabātas grāmatas krievu un ukraiņu valodā, un finansējumu bibliotēka saņem no Maskavas pašvaldības budžeta.

Ukrainas Ārlietu ministrija ceturtdien nosodīja dienu iepriekš notikušo kratīšanu Ukrainas Literatūras bibliotēkā Maskavā.

"Aicinām Krievijas varas iestādes izbeigt spiedienu uz bibliotēkas - tūkstošiem ukraiņu kopienas pārstāvju šūniņas - darbu un izbeigt mērķtiecīgu visa Ukrainai raksturīgā iznīcināšanas politiku," teikts ministrijas paziņojuma.

Tā uzsvēra, ka šī bibliotēka ir vienīgā specializētā valsts iestāde, kas nodarbojas ar ukraiņu kopienas nacionālo, kultūras, valodas un informācijas prasību apmierināšanu.

Ukrainas Ārlietu ministrija atgādināja, ka Ukrainas Literatūras bibliotēkā jau iepriekš divas reizes ir notikušas kratīšanas - 2010. gada 23. decembrī un 2011. gada 14. janvārī.

Iepriekš anonīms avots Krievijas tiesībsargājošajās institūcijās sacīja, ka specdienesti trešdien ir veikuši kratīšanu Ukrainas Literatūras bibliotēkā saistībā ar informāciju par ekstrēmu saturu tajā.

Pēc kratīšanu veikšanas aizturēts Ukraiņu apvienības Krievijā līdzpriekšsēdētājs Valērijs Semeņenko. Pēc nopratināšanas viņš atbrīvots. Krievijas ziņu aģentūra "Interfax" norādīja, ka Šarinas aizturēšana oficiāli nav apstiprināta.

Attiecības starp Krieviju un Ukrainu ir saasinājušās kopš Krievija pērn martā anektēja Ukrainas Krimas pussalu un ir atbalstījusi prokrieviskos separātistus, kas Ukrainas austrumos cīnās pret centrālo valdību.

Apliecinot saspīlējuma nopietnību, Krievija un Ukraina svētdien pārtrauca tiešo gaisa satiksmi starp abām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!