Foto: Publicitātes foto

Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) cēlis tiesā prasību pret 78 vecu Arktikas pētnieku Valēriju Mitko, kurš tiek apsūdzēts klasificētas informācijas par Krievijas zemūdenēm pārdošanā Ķīnas izlūkdienestiem, ziņo Latvijā bāzētais Krievijas medijs "Meduza". Profesoram draud līdz 20 gadiem ilgs cietumsods.

Mitko aizturēts jau 11. februārī, kad viņa mājās arī notikusi kratīšana, ko īstenoja FDD vīri, medijam atklājusi viņa pensionētā sieva Tatjana, kura arī todien bijusi mājās. Tās pašas dienas vakarā zinātniekam, kurš noliedz savu vainu, noteikts mājas arests. Viņam liegts pamest mājas, baidoties, ka viņš pametīs valsti, kā arī runāt ar žurnālistiem.

Mitko dzimis Černihivskā, Ukrainā, tūlīt pēc Otrā pasaules kara sākuma, bet viņa tēvs strādāja Padomju Savienības iekšlietu struktūrās un bija karā līdz pat tā beigām. Mitko Ļeņingradā (tagad Sanktpēterburgā) absolvēja Jūras spēku radioelektronikas koledžu un strādāja par radistu uz PSRS Klusā okeāna flotes glābšanas kuģa, bet vēlāk – kodolzemūdenē. Pēc dienesta pirmā ranga kapteiņa amatā viņš lielāko daļu zinātniskās darbības veltīja Arktikai, tostarp iegūstot tehnisko zinātņu doktora grādu.

Mitko interesēs ietilpst ģeopolitiskās problēmas Arktikā un citos ziemeļu reģionos, kā arī hidrofizikas un novērošanas sistēmas. Viņš ir Krievijas Dabaszinātņu akadēmijas loceklis, pasniedzis Jūras spēku akadēmijā un Sanktpēterburgas Elektrotehniskajā un hidrometeoroloģiskajā universitātē, kā arī vada paša pirms 17 gadiem līdzdibināto Arktikas zinātņu akadēmiju.

Mitko savos darbos aicinājis Krieviju pievērst īpašu uzmanību Arktikai, lai neatpaliktu no rietumvalstīm, uzsverot tās milzīgo potenciālu. Vienlaikus viņš ilgstoši kritizējis dažādu uzņēmumu, tostarp "Rosneft" attieksmi pret vidi Arktikā. Tomēr, kā "Meduza" norādījusi viņa sieva, Mitko nav interesējusi politika un viņam nav bijis konfliktu ar varas iestādēm.

Kopš 2016. gada profesors divas reizes gadā devies pasniegt vieslekcijas hidrofizikā arī Daliaņas Jūras universitātē Ķīnā. Tieši šie braucieni tiek uzskatīti par pamatu krimināllietas ierosināšanai, medijam atklāja cilvēktiesību organizācijas "Komanda 29" jurists Ivans Pavlovs.

Izmeklētāji uzskatot, ka 2017. gada pavasarī Mitko piekritis Ķīnas specdienestu piedāvājumam vākt informāciju, kas ir "militāra rakstura valsts noslēpums", par ko saņemtu materiālu palīdzību, raksta "Meduza". Ķīnieši vēlējušies iegūt informāciju par zemūdeņu atklāšanas tehnoloģijām. FDD uzskata, ka Mitko gadu vācis šo informāciju, izmantojot savu pieredzi un sakarus, un savākto nodevis Ķīnas pusei 2018. gada 24. martā.

Zinātnieks novērots jau vairākus gadus. FDD aģenti 2018. gada martā piekļuvuši Mitko bagāžai, kad viņš bijis ceļā uz Ķīnu, un nofotografējuši tajā esošos dokumentus. Pēc to pārbaudes viena dokumenta, kura nosaukums zināms Mitko un viņa advokātam, saturs atzīts par valsts noslēpumu. Mitko gan apgalvo, ka visa šī informācija esot brīvi pieejama un viņš to izmantojis lekciju laikā.

Zinātnieka sieva medijam skaidrojusi, ka viņas vīram pielaide valsts noslēpumiem bijusi, kad viņš vēl bijis dienestā. Tomēr kopš tā laika pagājuši 15 gadi.

Profesors pats esot pārliecināts, ka viņa lietu safabricējis kāds FDD virsnieks, kurš vēlas paaugstinājumu. Šāda scenārija iespējamībai piekrīt arī Pavlovs, atzīmējot apstākli, ka aizturēšana un arests notikuši vairāk nekā pusotru gadu pēc dokumentu pārbaudes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!