Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sestdien ceremonijā Krievijas rietumos netālu no Smoļenskas pārapbedīti vairāk nekā 100 Krievijas un Francijas karavīri, kas 1812. gadā zaudēja dzīvību vienā no Napoleona Krievijas kampaņas asiņainākajām kaujām.

Ceremonija notiek gadā, kad Francija atzīmē Napoleona nāves 200. gadadienu. Ceremoniju Vjazmā apmeklēs arī Krievijas un Francijas XIX gadsimta militāro līderu pēcteči.

Abu valstu arheologi 2019. gadā masu kapā atrada 120 karavīru, kā arī trīs sieviešu un trīs pusaudžu mirstīgās atliekas. Viņi visi, kā tiek uzskatīts, zaudējuši dzīvību 1812. gada 3. novembra kaujā pie Vjazmas, kas notika franču armijas atkāpšanās sākumā un pirms Berezinas upes šķērsošanas katastrofas.

Izrakumus vadīja ar Kremli saistītā Krievijas un Francijas vēstures pētniecības iniciatīvu fonda vadītājs Pjērs Malinovskis.

Vjazma:

Mirstīgās atliekas tika uzietas būvniecības darbu laikā, un sākotnēji tika uzskatīts, ka tas ir viens no Otrā pasaules kara gadu masu kapiem, kādu Krievijas rietumos ir daudz. Tomēr Krievijas Zinātņu akadēmija vēlāk konstatēja, ka tie ir Napoleona Krievijas kampaņas upuri, sacīja antropoloģe Tatjana Švedčikova.

Ceremonija būs viens no retajiem vienotības apliecinājumiem laikā, kad Krievijas un Eiropas attiecībās valda spriedze, bet Kremlis ar arvien liekāku brutalitāti apspiež politisko opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!