Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija piektdien paziņojusi, ka Savienoto Valstu jaunā kosmosa stratēģija ir agresīva, un pārmeta Vašingtonai bruņošanās sacensību provocēšanu kosmosā.

"Dokuments apstiprina Vašingtonas agresīvo nostāju kosmosa nozarē," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

"ASV redz kosmosu kā arēnu karadarbībai," pavēstīja ministrija, apgalvojot, ka ASV pieeja ir destruktīva un provocē bruņošanās sacensības kosmosā.

"Krievijai ir diametrāli pretēja nostāja, piešķirot prioritāti kosmosa izmantošanai un pētīšanai vienīgi miermīlīgiem mērķiem," apgalvoja Krievijas Ārlietu ministrija.

ASV Aizsardzības ministrijas trešdien publiskotā stratēģija ir pirmais šāds dokuments kopš ASV prezidents Donalds Tramps decembrī paziņoja par mērķi izveidot pilnīgi jaunu armijas atzaru - Kosmosa spēkus.

Pentagona stratēģijā uzsvērts, ka ASV centīsies saglabāt pārākumu kosmosā, sevišķi aizsargājot GPS satelītus, uz kuriem savā darbā paļaujas gan armija, gan avārijas dienesti, transports un pat finanšu sektors.

Dokumentā norādīts, ka Ķīna un Krievija rada lielākos stratēģiskos draudus, attīstot savas kosmosa programmas.

Dokumentā arī apgalvots, ka Maskava un Pekina izstrādā instrumentus kiberuzbrukumu un sakaru traucējumu veikšanai, kas tiešā veidā apdraud ASV satelītus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!