Foto: AFP/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs svētdien pārmetis Savienotajām Valstīm, ka tās šantažē Krieviju par ANO rezolūciju Sīrijas ķīmisko ieroču jautājumā.

"Mūsu amerikāņu partneri sāk mūs šantažēt: ja Krievija neatbalstīs rezolūciju saskaņā ar [ANO hartas] septīto nodaļu ANO Drošības padomē, tad mēs apturēsim darbu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā," televīzijas intervijā paziņoja Lavrovs.

Viņš sacīja, ka ANO Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) "ir gatava pieņemt lēmumu" Sīrijas jautājumā, bet procesu apdraud "dažu Rietumu partneru augstprātīgā nostāja".

"Viņiem vajag septīto nodaļu, kas paredz spiediena pielietošanu pret starptautisko tiesību pārkāpējiem, tostarp sankcijas un iespējamu spēka pielietošanu," paziņoja Lavrovs.

Viņš piebilda, ka Krievija ir gatava nosūtīt savus karavīrus uz Sīriju starptautiskas misijas ietvaros, lai gādātu par ekspertu drošību ķīmisko ieroču objektos. Tomēr Lavrovs atzīmēja, ka, viņaprāt, pietiktu ar militārajiem novērotājiem, un liels kontingents nav nepieciešams.

Lielbritānija, Francija un ASV vēlas, lai tiktu pieņemta "spēcīga un saistoša" ANO rezolūciju attiecībā uz Sīrijas ķīmisko ieroču nodošanu starptautiskā kontrolē, iespējams, saskaņā ar ANO hartas septīto nodaļu, kam Krievija kategoriski nepiekrīt.

Lavrovs paziņoja, ka šāds solis būtu pretrunā ar ASV un Krievijas panākto vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu un pārmeta Vašingtonai, ka to apstulbinājusi vēlme panākt režīma maiņu Sīrijā.

"Mūsu partnerus ir padarījis aklus viņu ideoloģiskai mērķis par režīma maiņu. Viss, par ko viņi runā, ir, ka Bašaram al Asadam ir jāaiziet. Viņus interesē tikai sava pārākuma pierādīšana. Nevis mērķis, kas vada mūs, - atrisināt ķīmisko ieroču problēmu Sīrijā," paziņoja Lavrovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!