Foto: TASS/Scanpix/LETA

Apritot tieši pusgadam kopš Krievija par pilna mēroga karu pret Ukrainu izslēgta no Eiropas Padomes, ar 16.septembri Krievija oficiāli pārstājusi būt Eiropas cilvēktiesību konvencijas dalībvalsts.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) paziņojumā medijiem teikts, ka ECT likvidējusi tiesneša Krievijas pārstāvja amatu, ko kopš 2022. gada ieņēma Mihails Lobovs.

Dokumentā uzsvērts, ka tiesas kompetencē ir lietu izskatīšana pret Krieviju par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kas notikuši līdz 2022. gada 16. septembrim.

Šobrīd procesā atrodas vairāk nekā 17 000 sūdzību pret Krieviju. To vidū ir arī sūdzības, kas iesniegtas saistībā ar iebrukumu Ukrainā.

ECT nule kā publicējusi 163 lēmumus lietās pret Krieviju. Galvenie panti, kas ECT skatījumā pārkāpti, ir par tiesībām uz taisnīgu tiesu, spīdzināšanas aizliegumu, tiesībām uz personīgo brīvību un neaizskaramību un tiesībām uz privātuma neaizskaramību.

Krievija tika izslēgta no Eiropas Padomes 16. martā par pilna mēroga karu pret Ukrainu.

Atbildot uz to, Maskava nolēma nepildīt spriedumus, kas pasludināti pēc šī datuma. Krievijas prezidents Vladimirs Putins atbilstošu likumu parakstīja 11. jūnijā.

Krievijas varasiestādes jau atteikušās pildīt spriedumus, kas pieņemti pēc 16. marta, arī vairākās skaļās lietās, piemēram, par tā dēvētajiem ārvalstu aģentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!