Krievijas Ārlietu ministrija piektdien pauda dziļu nožēlu par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misiju mandātu "tehnisku" nepagarināšanu Latvijā un Igaunijā.
Ministrijas paziņojumā uzsvērts, ka "ir demontēts efektīvs mehānisms, kas nodrošināja starptautisku novērošanu pār to, kā Igaunijas un Latvijas varas iestādes pilda savas saistības nacionālo mazākumtautību tiesību jomā, kā arī sekoja līdzi darbam likumdošanas piemērošanai atbilstoši pasaules un Eiropas standartiem".

EDSO misiju mandāti Igaunijā un Latvijā "ne tuvu nav izsmelti", nav atrisināti "nopietni uzdevumi šo valstu krievvalodīgo iedzīvotāju likumīgo tiesību nodrošināšanai izglītības sfērā, valodas politikā un viņu sociālajā integrācijā", teikts paziņojumā. "Saglabājas masveida bezpilsonība, palēninājušies naturalizācijas tempi, tiek pārkāptas vēlēšanu, sociālās, kultūras un izglītības tiesības gandrīz trešdaļai Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju," paziņo Krievijas Ārlietu ministrija.

"Visa šī situācija mums neļauj uzskatīt, ka misijas mandāts ir izsmelts. Vēl vairāk, nevar nepamanīt, ka misijas darbības pārtraukšana īstenota par spīti daudzskaitlīgajiem krievvalodīgo iedzīvotāju un viņu asociāciju aicinājumiem," teikts paziņojumā. Krievijas Ārlietu ministrija brīdina, ka "tie, kuri faktiski veicināja EDSO pastāvīgās misijas slēgšanu Latvijā un Igaunijā, ir uzņēmušies lielu atbildības daļu par mazākumtautību iedzīvotāju turpmāko likteni" šajās republikās. "Tik delikātā jautājumā kā cilvēktiesības nevar un nedrīkst eksistēt dubultstandarti," uzsvērts paziņojumā.

Krievijas Ārlietu ministrija arī pauž bažas sakarā ar faktu, ka "tā saucamā misijas tehniskā slēgšana tiek īstenota, pārkāpjot EDSO pastāvošās procedūras - bez Pastāvīgās padomes lēmuma sasniegšanas." "Tiek radīts precedents, kas var negatīvi ietekmēt organizācijas darbību humānajā jomā. Tādējādi ir jāapšauba arī citu EDSO misiju darbs," norādīts paziņojumā.

"Krievijas puse negatavojas atslābināt savus centienus Latvijā, Igaunijā un citās pasaules valstīs dzīvojošo tautiešu tiesību un interešu aizstāvībai. Tā ir bijusi un paliek par vienu no mūsu ārpolitikas svarīgākajām prioritātēm," uzsvēra Krievijas Ārlietu ministrija.

EDSO pastāvīgā padome nolēmusi slēgt misijas Latvijā un Igaunijā no nākamā gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!