rievija atzinusi, ka tās lidmašīna pagājušajā nedēļā pārkāpa Somijas gaisa telpu, un paudusi par to nožēlu, ceturtdien paziņoja Somijas Ārlietu ministrija.
Krievijas vēstnieks Somijā Aleksandrs Rumjancevs Somijas ārlietu ministram Ilkam Kanervam pavēstīja, ka notikušais bijis neapzināts negadījums un ierosinājis sarīkot ekspertu tikšanos, lai izvairītos no šādām situācijām nākotnē.

Kareneva sacīja, ka ir apmierināts ar Krievijas paskaidrojumu.

Somijas Aizsardzības ministrija 14.septembrī paziņoja, kā sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu apstākļus, kādos Krievijas lidmašīna ielidojusi Somijas gaisa telpā.

Krievijas transporta lidmašīna "Il-76" 14.septembrī laikā no plkst.10.33 līdz 10.36 ielidoja Somijas gaisa telpā 4,5 kilometru dziļumā.

Pārkāpums tika konstatēts, veicot ikdienas gaisa telpas novērošanu.

Tikmēr kaimiņos esošā Norvēģija pēdējo trīs mēnešu laikā fiksējusi pastiprinātu Krievijas stratēģisko bumbvedēju aktivitāti starptautiskajā gaisa telpā savu robežu tuvumā.

Kopš jūnija Norvēģija reizi vai divas nedēļā spiesta pacelt gaisā savus iznīcinātājus Krievijas bumbvedēju pārtveršanai.

Arī piektdien gaisā pacēlās divi Norvēģijas iznīcinātāji "F-16s", lai identificētu divus Krievijas bumbvedējus "Tu-160", kas, lidojot no Barenca jūras, virzījās gar Norvēģijas piekrasti, bet pēc tam devās uz Atlantijas okeānu.

Nevienā no incidentiem Krievijas bumbvedēji gan nav pārkāpuši Norvēģijas gaisa telpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!