Foto: AFP/Scanpix
Naktī uz ceturtdienu pārtrūkuši sakari ar mākslīgo zemes pavadoni "Ekspress -AM4", kuru kosmosā trešdien nogādāja nesējraķete "Proton – M", informē aģentūra "RIA Novosti".

Speciālisti cenšas noskaidrot situāciju un cer, ka pavadoni nenāksies norakstīt. Tādā gadījumā līdz gada beigām būs jāpārtrauc raķešu "Proton - M" komerciālās ekspluatācijas programma, kas paredzēja vēl 10 startus.

Sākumā pavadoņa palaišanas operācija ritējusi normāli, tas nogādāts orbītā un palaišanas bloks īstenojis pirmās četras dzinēju iedarbināšanas fāzes, bet pēc tam sakari pārtrūkuši.

Vēl pastāv cerība, ka pavadoni atklās ASV gaisa telapas novērošanas sistēma NORAD, kas fiksē jebkuru no zemes kosmosā palaistu objektu, taču pagaidām tā nav sniegusi apmierinošas ziņas.

Novērotāji no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā velāk ziņoja, ka konstatējuši pavadoni citā orbītā, kas neatbilst plānotajai, taču sakarus ar satelītu pagaidām nav izdevies nodibināt.

"Ekspress -AM4" bija jaudīgākais no līdz šim izstrādātajiem sakaru pavadoņiem un tā zaudēšana būtu liels trieciens.

Iepriekš vēstīts, ka Krieviju vajāja neveiksmes personīgās globālās pozicionēšanas un sakaru sistēmas "Glonass" izveidē, notika trīs neveiksmīgi satelītu palaišanas mēģinājumi.

Vienīgais mierinājums var būt, ka "Ekspress -AM4" ir apdrošināts un tā zaudējums tiks kompensēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!