Krievijas vicepremjers un atomzemūdenes "Kursk" katastrofas apstākļu izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Iļja Kļebanovs paziņojis, ka patlaban tiek izskatītas trīs zemūdenes traģēdijas versijas.
Piektdien sarunā ar žurnālistiem, apmeklējot tanku poligonu Piemaskavā, viņš norādīja, ka zemūdenes bojāeju varējusi izraisīt "sadursme ar kādu objektu, Lielā tēvijas kara laika mīnu vai ārkārtas situācija zemūdenes pirmajā [torpēdu] nodalījumā".

"Visas šīs versijas ir vienlīdz iespējamas," uzsvēra vicepremjers. Turklāt viņš arī sacīja, ka sākotnēji tikušas izskatītas 14 "Kursk" avārijas iespējamās versijas.

Kļebanovs paziņoja, ka trešdien, 13.septembrī, viņš vadīs kārtējo zemūdenes "Kursk" bojāejas iemeslu izmeklēšanas komisijas sēdi, kas notiks centrālajā konstruktoru birojā "Rubin" Sanktpēterburgā. "Iespējams, ka pēc tam "Kursk" bojāejas versiju kļūs vēl mazāk," viņš teica.

Kļebanovs noliedza rietumu masu informācijas līdzekļu izplatīto ziņu, ka "Kursk" katastrofu izraisījusi zemūdenei trāpījusi torpēda vai raķete, kas raidīta no kāda Ziemeļu kara flotes kuģa.

"Laikā, kad ar "Kursk" notika katastrofa, nekāda šaušana nenotika. Tiem kuģiem, kas iebrauca kaujas zonā, bija jāseko tikai torpēdu uzbrukumam, kas bija jāveic "Kursk". Nekādas šaušanas nebija. Turklāt jāņem vērā, ka šaušana, kas notika mācību laikā, tika veikta, neizmantojot [raķešu un torpēdu] kaujas detaļas," norādīja vicepremjers.

Viņš arī noliedza atsevišķu masu informācijas līdzekļu izplatīto informāciju, ka tūlīt pēc "Kursk" bojāejas katastrofas apvidū ieradusies Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes zemūdene. "Tā ir nepatiesa informācija. Nekādu mītisku Galvenās izlūkošanas pārvaldes zemūdeņu tur nebija," paziņoja vicepremjers.

Atomzemūdene "Kursk" 12.augustā nogrima Barenca jūrā, Ziemeļu kara flotes kuģu mācību laikā. Visi 118 cilvēki, kas atradās zemūdenē, gāja bojā.

Piektdien Kļebanovs apmeklēja Piemaskavas tanku poligonu "Kubinka", kur notika modernās bruņutehnikas demonstrējumi par godu tankista dienai, kas tiek atzīmēta Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!