Foto: EPA/LETA
Krievijas valdība varētu piedāvāt apmainīt nelegālā ieroču tirdzniecībā vainoto Viktoru Butu, kuru šobrīd tiesā ASV, pret nesen par spiegošanu notiesāto bijušo Krievijas armijas virsnieku Andreju Hličovu, informē aģentūra "Interfax".

Vārdā neminēts avots pavēstījis aģentūras korespondentam, ka "apmaiņa ir iespējama".

Hličovs, kurš dienējis Krievijas armijas Galvenajā izlūkošanas pārvaldē (GRU), pirmdien tika notiesāts uz 18 gadiem cietumā par to, ka no 1997. gada līdz 2004. gadam "sniedzis informāciju vairāku ārvalstu izlūkdienestiem".

Buts, kurš plašu atpazīstamību ieguva pēc par viņu sarakstītas grāmatas "Nāves tirgonis" un pat Holivudas filmas "Karakungs" uzņemšanas, patlaban tiek tiesāts Ņujorkā. Viņu apsūdz nelegālās ieroču piegādēs Kolumbijas  marksistu grupējuma FARC kaujiniekiem, kas savukārt to izmantojuši arī ASV pilsoņu nogalināšanai.

Mēdiji vēsta, ka Buts savulaik ir cieši sadarbojies ar Krievijas specdienestiem un tie nav ieinteresēti , lai viņa rīcībā esošā informācija nonāk pie amerikāņiem .

Apmaiņas ar noziedzniekiem ir ierasta prakse. 2010. gadā  Krievija "iemainīja" savā teritorijā notvertus un notiesātus spiegus pret  Krievijas ārējā izlūkdienesta aģentu grupu, kuru pavasarī atklāja ASV likumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!