Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc radikālo islāmistu kustības "Taliban" nonākšanas pie varas Afganistānā Krievija no Vidusāzijas valstīm, kas robežojas ar Afganistānu, saņēmusi jaunus pasūtījumus par bruņojuma, arī helikopteru, piegādēm, ceturtdien pavēstīja Krievijas valsts bruņojuma eksporta uzņēmums "Rosoboronexport".

Reģiona valstīs vairojas bažas par Afganistānas pēkšņo nonākšanu islāmistu kaujinieku kontrolē.

"Mēs esam gatavi strādāt pie vairākiem šī reģiona valstu pasūtījumiem par Krievijas helikopteru, šaujamieroču un moderno robežas aizsardzības sistēmu piegādēm," ziņu aģentūrai "RIA Novosti" apliecināja "Rosoboronexport" vadītājs Aleksandrs Mihejevs.

Krievija saglabā piesardzīgu optimismu par jauno varu Kabulā, vienlaikus brīdinot, ka kaujinieki kaimiņvalstīs var iekļūt kā bēgļi.

Uzbekistāna un Tadžikistāna šomēnes Afganistānas pierobežā rīkoja kopīgus manevrus ar Krieviju.

Militārie manevri ar Maskavas vadītās alianses - Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO) - dalībvalstu piedalīšanos no 7. līdz 9.septembrim plānoti Kirgizstānā.

Manevros tiks atstrādāta "KDLO dalībvalstī iekļuvušu nelegālu bruņotu grupējumu iznīcināšana", teikts alianses paziņojumā medijiem, vēsta ziņu aģentūra "Interfax".

Talibi apgalvo, ka nerada draudus Vidusāzijas valstīm, tomēr tās iepriekš cietušas uzbrukumos, kuros tiek vainoti afgāņu islāmistu sabiedrotie.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!