Krievija līdz maija beigām Irānai piegādās 90 tonnas kodoldegvielas, kas tiks izmantota Būšahras AES, ceturtdien Irānas telekanālam IRIB pavēstīja Irānas amatpersona.
Vienošanās par kodoldegvielas stieņu piegādi Irānai tiks parakstīta Teherānā 25.februārī, apstiprināja Krievijas Atomenerģijas aģentūras vadītājs Aleksandrs Rumjancevs, kurš risina sarunas ar Irānas Drošības padomes sekretāru Hasanu Rohani, kurš ieradies divu dienu vizītē Maskavā.

Kodoldegviela ļaus 10 gadus darboties 1000 megavatu atomelektrostacijai, kuras būve izmaksāja vienu miljardu dolāru (542 miljonus latu), un tā sasniegs pilnu jaudu 2006.gadā.

Saskaroties ar ASV spiedienu par Irānas kodolprogrammu un Krievijas palīdzību tai, abu valstu valdības ceturtdien apstiprināja nodomus ilgstoši sadarboties atomenerģijas nozarē.

"Krievija plāno sadarboties ar Irānu kodolenerģijas ražošanā, stingri ievērojot starptautiskās normas un saistības," teikts Krievijas izplatītajā paziņojumā pēc Drošības padomes sekretāra Igora Ivanova un Rohani sarunām.

Šis lēmums noteikti saniknos ASV, kas apgalvo, ka Irāna var izmantot no Krievijas saņemto degvielu kodolbumbas izgatavošanai. Vašingtona jau sen aicina Krieviju atteikties no šā plāna.

Pēc aptuveni desmit gadu izmantošanas izlietotā degviela tiks nogādāta atpakaļ Krievijā, kas uzskata, ka šis noteikums mazinās ASV bažas, ka Irāna izmantos šo materiālu ieroču ražošanai.

Krievijas valsts kodoldegvielas ražotājkompānija TVEL gadiem ilgi uzglabājusi šo Irānas Būšehras atomelektrostacijai paredzēto degvielu savā noliktavā Sibīrijā, gaidot Rumjanceva rīkojumu sākt piegādi.

Irāna noliedz, ka tā izstrādātu atomieročus, un apgalvo, ka tās kodolprogrammu mērķis esot ražot elektroenerģiju, lai apmierinātu iedzīvotāju aizvien pieaugošās vajadzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!