Krievijā ceturtdien pieminēs pirms gada notikušo čečenu kaujinieku uzbrukumu Beslanas skolai Ziemeļosetijā, kur drošības spēku ķīlnieku atbrīvošanas operācijā bojā gāja 331 cilvēks, no kuriem lielākā daļa bija bērni.
Piemiņas pasākumos Beslanā pastiprinātos drošības apstākļos piedalīsies tūkstošiem cilvēku.

Sestdien, traģiskās ķīlnieku atbrīvošanas operācijas gadadienā, Beslanas kapsētā tiks atklāts memoriāls upuriem. Maskavā un Ziemeļosetijas Republikas galvaspilsētā notiks piemiņas koncerti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien Maskavā uzņems mātes, kuras zaudēja savus bērnu Beslanas ķīlnieku krīzē.

2004.gada 1.septembrī smagi bruņotu čečenu un ingušu kaujinieku grupa Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā par ķīlniekiem sagrāba aptuveni 1100 bērnus, viņu vecākus un skolotājus.

Ķīlnieku krīze ilga divas diennaktis un noslēdzās 3.septembrī ar skolas ēkas ieņemšanu triecienā, kas saskaņā ar oficiālajiem datiem prasīja 321 ķīlnieku, tai skaitā 187 bērnu, un 12 drošības spēku pārstāvju dzīvības.

Varas iestādes apgalvo, ka operācijas laikā tika nogalināts 31 terorists, bet viens - saņemts gūstā.

Psihologi izteikušies, ka Beslanas 25 000 cilvēkos pirms gada notikusī krīze atstājusi smagas sekas un daudziem no viņiem vēl joprojām ir vajadzīga psihologu terapija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!