Foto: AFP/Scanpix

Krievija piektdien pieprasījusi sasaukt ANO Drošības padomes sēdi saistībā ar bažām ar par iespējamo Turcijas sauszemes operāciju Sīrijā, ko Ankara pieļāvusi sarunās ar saviem rietumvalstu un Persijas līča reģiona sabiedrotajiem.

"Krievija šodien [piektdien] plāno sasaukt ANO Drošības padomes sēdi, lai apspriestu šo jautājumu un iesniegtu rezolūcijas projektu, kas aicinās pārtraukt jebkādas darbības, kas varētu graut Sīrijas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Krievija ir atzinusi, ka tā cenšas militāri palīdzēt Sīrijas kurdiem, turklāt Krievijas Federālā drošības dienesta bijušais vadītājs Nikolajs Kovaļovs brīdinājis, ka Krievijas iznīcinātāji bombardēs Turcijas karaspēku, ja tas ienāks Sīrijas teritorijā.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova sacījusi, ka jebkura ārvalstu intervence Sīrijā būtu "nelegāla" un Krievijas atbilde būs atkarīga no situācijas.

Pateicoties Krievijas uzlidojumiem, no Sīrijas ziemeļiem veiksmīgi tiek padzīti Turcijas atbalstītie nemiernieki, viņa ceturtdien sacīja iknedēļas preses konferencē.

Sīrijas kurdi šobrīd valsts ziemeļos kontrolē divus apgabalus, kurus nošķir aptuveni 100 kilometrus plata josla, kas atrodas džihādistu grupējuma "Daesh" un citu nemiernieku formējumu kontrolē. Kā skaidroja Krievijas neatkarīgais militārais analītiķis Andrejs Lavrovs, kurdi gribētu abus apgabalus apvienot.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!