Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija līdz aprīļa beigām piešķirs Baltkrievijai kredītu 600 miljonu dolāru (536 miljoni eiro) apmērā, kas tiks izmantots esošā parāda refinansēšanai, vēsta portāls "Kommersant".

"Saskaņā ar Krievijas Federācijas prezidenta lēmumu Krievija sniegs Baltkrievijai valsts finanšu kredītu par summu līdz 600 miljoniem dolāru. Līdzekļi tiks izmantoti agrāk sniegtu Krievijas Federācijas aizdevumu parāda dzēšanas maksājumu refinansēšanai," aģentūra "RIA Novosti" citē Krievijas finanšu ministru Antonu Siluanovu.

Turklāt Baltkrievija ir izpildījusi prasības, lai saņemtu Eirāzijas stabilizācijas un attīstības fonda kredīta septīto maksājumu 200 miljonu dolāru apmērā, papildināja ministrs.

Februārī Baltkrievijas parāds Krievijai pārsniedza 6,5 miljardus dolāru (5,8 miljardi eiro), atzīmē "Kommersant".

Pērnā gada nogalē Baltkrievijā viesojās Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs. Viņš paziņoja, ka Krievija ir gatava veidot ar Baltkrieviju kopīgu naudas drukāšanas centru, muitas dienestu, tiesu un valsts kontroles dienestu. Tādā gadījumā abas valstis varēs piekopt vienotu nodokļu politiku, rakstīja "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Baltkrievijā šo paziņojumu uztvēra kā daļu no ekonomiskā spiediena pret valsti. 14. decembrī Lukašenko Krievijas žurnālistiem paziņoja, ka viņam valsts suverenitāte ir "svēta" un viņš nepieļaus tās zaudēšanu.

Jūnijā Lukašenko brīdināja, ka nepietiekamas ekonomiskās attīstības rezultātā valsts ir apdraudēta. "Mēs esam frontē. Neizturēsim šos gadus, izgāzīsimies, tātad, vajadzēs vai nu kādas valsts sastāvā iet, vai arī pret mums slaucīs kājas. Bet nedod dievs vēlreiz izraisīs karu kā Ukrainā," teica Lukašenko, neprecizējot, kura valsts apdraud Minsku

Februārī Lukašenko Sočos tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pēc sarunām Lukašenko paziņoja, ka suverenitāte ir "svēta" un ka pastāv "divas atsevišķās valstis". Savukārt Putins uzsvēra, ka pasaulē "nepastāv pilnīgi neatkarīgas valstis".

Savukārt martā Lukašenko paziņoja, ka viņam nav iebildumu pret kopīgu valūtu ar Krieviju.

Pēc februāra sarunām Lukašenko arī pavēstīja, ka nav ar Putinu apspriedis tā dēvēto nodokļu manevru. Pēc Lukašenko teiktā, viņš šaubās, vai šis jautājums ir svarīgākais Krievijas un Baltkrievijas attiecībās, ir arī citas problēmas, kuras vajag risināt, ziņoja aģentūra LETA.

Krievijai veicot tā dēvēto nodokļu manevru - sešu gadu laikā pakāpeniski atceļot eksporta nodevu un vienlaikus paaugstinot derīgo izrakteņu ieguves nodokli, naftas cena Krievijas iekšējā tirgū pietuvināsies pasaules cenām. Baltkrievija kā Eirāzijas ekonomiskās zonas dalībniece naftu var iegādāties par Krievijas iekšējā tirgus cenām, skaidro LETA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!