Maskavas pilsētas tiesa piespriedusi septiņus gadus cietumsoda ar mantas konfiskāciju Krievijas pilsonim Valērijam Ojamē, kurš atzīts par vainīgu spiegošanā.
Pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) datiem, notiesātais sadarbojies ar Lielbritānijas un Igaunijas specdienestiem.

To pirmdien pavēstīja Krievijas FDD Sabiedrisko attiecību centrs paziņojumā, kas nodots aģentūrai "Interfax".

Paziņojumā teikts, ka Ojamē prāva noslēgusies 20.aprīlī.

Pēc FDD rīcībā esošās informācijas, bijušais specdienesta darbinieks, uzņēmējs Ojamē laikā no 1999.gada vairākkārt devās darījumu braucienos uz Igauniju. Šajā periodā viņu savervēja Lielbritānijas izlūkdienesta darbinieks Tallinā Pablo Millers.

Pēc izmeklēšanas rīcībā esošās informācijas, Ojamē no vervētājiem saņēmis uzdevumu iegūt informāciju par pirmsvēlēšanu situāciju Krievijā, informāciju par ievērojamiem politiskajiem darbiniekiem Krievijā, par pieejas veidošanu viņiem, par Krievijas aģentūras avotiem britu specdienestos, politiskajās struktūrās, izlūkošanas un pretizlūkošanas institūcijās ASV un citās NATO valstīs, par Krievijas ārējās izlūkošanas dienesta (ĀID) kadru sastāvu, par ĀID darbošanos ārvalstīs, informāciju par ārvalstīs strādājošajiem darbiniekiem, viņu savervēšanas iespējām, par Krievijas pretizlūkošanas organizāciju darbības tendencēm un efektivitāti, struktūru, vadošo un operatīvo sastāvu, par Federālās valdības sakaru un informācijas aģentūras darba metodēm un prioritātēm, par ekonomisko un ekoloģisko stāvokli Krievijas reģionos.

Lai izpildītu britu izlūkošanas uzdevumus, Ojamē izmantojis savus plašos sakarus Krievijas militārajās, politiskajās un uzņēmēju aprindās, noskaidroja policija.

Pēc FDD rīcībā esošās informācijas, Ojamē vervēšanā un turpmāko sakaru veidošanā piedalījās Igaunijas drošības policija. Ar aģentu sadarbojās drošības policijas darbiniece Zoja Tinta. Ar Ojamē personiski tikās arī drošības policijas ģenerāldirektors Jiri Pihls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!