Foto: Kadrs no video

Krievijas Valsts domē tiek gatavots likumprojekts datorspēļu regulēšanai, kas paredz aizliegt spēles, kuras aizskar Krieviju, tās pilsoņus, sagroza vēsturiskos faktus un attēlo krievu nogalināšanu, vēsta laikraksts "Izvestija".

Ar šādu iniciatīvu nācis klajā pats projekta izstrādātājs deputāts Oļegs Mihejevs.

"Ir pienācis laiks Krievijā rūpīgi kontrolēt tirdzniecībā pieejamo un internetā novelkamo datorspēļu saturu. Jo īpaši par nenormālu es uzskatu, ka virknē tādu spēļu bērni var darboties Trešā reiha pusē," skaidro deputāts.

Kā piemēru sliktām spēlēm Mihejevs nosauc spēli "Company of Heroes 2", kas pagājušajā gadā izraisīja plašu Krievijas datorspēlmaņu sašutumu.

Kanādiešu kompānijas radītajā spēlē, kuras sižets notiek Otrā pasaules kara laikā, spēlētājam jāiejūtas Sarkanās armijas komandiera lomā. Tomēr Krievijas spēlmaņus satrauca tas, kā spēlē attēloti krievu karavīri.

Spēles varoņi nogalina neapbruņotus gūstekņus, šauj mugurā savējiem, atkāpjoties nodedzina mājas ar civiliedzīvotājiem, vasarā ziņoja TV kanāls "Rossija 24".

Par "necieņu pret kara veterāniem" sašutušie spēlētāji pat sagatavoja petīciju, pieprasot apturēt spēles pārdošanu Neatkarīgo Valstu Savienības (NVS) teritorijā. Spēles izstrādātāji sākumā uzstāja, ka sižets ir balstīts vēsturiskos faktos un nav izdomājums. Tomēr vēlāk, kad Krievijas geimeru negatīvo atsauksmju dēļ spēles starptautiskais reitings pamatīgi nokritās, kompānija pārtrauksi tās izplatīšanu Krievijā.

Padomju karaspēka, tās karavīru un vadības nežēlība vēsturniekiem nav nekas svešs. Par to plaši var lasīt, piemēram, Antonija Bīvora grāmatā "Berlīnes krišana 1945".

Savukārt, aprakstot Staļingradas kauju, ietekmīgais britu vēsturnieks Bīvors norāda, ka, lai karavīri paliktu savās vietās, bija nepieciešama brutāla disciplīna un patiesa apņemšanās cīnīties. Aptuveni 13 500 krievu karavīru kaujas laikā nogalināja pati padomju armija, pretizlūkošanas dienests (SMERŠ) un slepenpolicija (NKVD). Karavīru aizmugurē atradās bruņotas vienības, kas nepieļāva atkāpšanos.

Jāpiebilst, ka Krievijas parlamentā tiek gatavots arī likumprojekts, kas paredz aizliegt PSRS armijas Otrā pasaules kara laika darbību kritizēšanu.

Krievijā pēdējos gados ir vērojama Padomju Savienības laiku notikumu un personu tēlu spodrināšana. Piemēram, kopš PSRS sabrukuma atkal ir pieaugusi nežēlīgā diktatora Josifa Staļina popularitāte.

Sabiedrības attieksme pret kādreizējo diktatoru ir uzlabojusies 13 pašreizējā Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas gados, kad Kremlis Staļina tēlu uzskatīja par labu veidu savs kontroles nostiprināšanai, pērn rakstīja "The Washington Post".

Viskrievijas Sabiedriskās domas pētījumu centra 2008.gada aptaujā Krievijas iedzīvotāji Putinu atzina par pēdējo 100 gadu labāko līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!