Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija plāno paplašināt savu gaisa spēku bāzi Sīrijā, pārveidojot to par pastāvīgu militāro objektu, ceturtdien paziņojis Krievijas parlamenta augšpalātas – Federācijas padomes – Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētājs Francs Klincevičs.

Hmeimimas bāzē, kas atrodas netālu no Sīrijas piekrastes pilsētas Latākijas, pašreiz dislocētas kara lidmašīnas, kas tiek izmantotas uzlidojumos Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstam.

"Pēc tam, kad būs panākta vienošanās par bāzes juridisko statusu, Hmeimima kļūs par Krievijas militāro bāzi. Tiks uzbūvēta atbilstoša infrastruktūra un mūsu karavīri dzīvos normālos apstākļos," laikrakstam "Izvestia" atklāja Klincevičs.

Viņš piebilda, ka Sīrijā dislocēto Krievijas militāro lidmašīnu skaits varētu tikt palielināts, bet noraidīja iespējamību, ka Sīrijā varētu tikt pastāvīgi izvietoti Krievijas kodolieroči un smagie bumbvedēji.

Klincevičs norādīja, ka atbalsts izlūkošanā un Krievijas gaisa spēku palīdzība militārajās operācijās ļauj Sīrijas armijai veiksmīgi īstenot tās misiju.

"Krievija saprot, ja netiks sperti vajadzīgie soļi, milzīgie teroristu draudi sasniegs arī to," viņš piebilda.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šonedēļ lūdza, lai parlaments ratificē pagājušajā gadā ar Damasku noslēgto vienošanos par bāzes izveidošanu.

Krievija, kura arī izmanto flotes bāzi Tartūsā, uzlidojumu kampaņu Sīrijā sāka septembrī, ļaujot Asada režīmam atgūt spēkus. Tomēr martā Putins negaidīti paziņoja par daļēju spēku atvilkšanu no Sīrijas, apgalvojot, ka Maskavas misija Sīrijā pamatvilcienos esot paveikta. Valstī tika saglabāta gaisa spēku bāze, lai novērotu progresu miera procesā.

Kremlis iepriekš noliedzis, ka būvētu militāros objektus Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!