Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija plaši ir slavējusi pašmāju Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" panākumus un eksportēšanu uz dažādām pasaules valstīm kā risinājumu vakcīnu nepietiekamības problēmai, taču klusē par faktu, kas pati ir vakcīnu importētāja, vēsta laikraksts "The New York Times".

Valdība ir noslēgusi līgumu par "Sputnik V" ražošanu ar Dienvidkorejas kompāniju, no kuras vakcīnas jau saņemtas. Tāpat plānots vakcīnas saņemt no uzņēmumiem Indijā, raksta medijs.

Lai gan importēto "Sputnik V" apjoms nav zināms līgumu konfidencialitātes dēļ, pats fakts apgāž Krievijas izplatīto naratīvu, ka tā spēj nodrošināt vakcīnas citām valstīm, kurām tās trūkst.

Vakcīnu imports uz Krieviju, kam gaidāms straujš pieaugums tuvākajās nedēļās un mēnešos, varētu palīdzēt paātrināt lēno vakcināciju pašā Krievijā. Tāpat šis gadījums ilustrē, ka pat valstis, kuru zinātnieki izstrādājuši veiksmīgu vakcīnu, nevar iztikt bez pārrobežu tirdzniecības krājumu nodrošināšanai.

Jau decembrī Krievija sagaidīja divas kravas lidmašīnas ar vakcīnām no Dienvidkorejas ražotāja "GL Rapha", nākamās piegādes gaidāmas tuvākajās dienās. Par plāniem eksportēt "Sputnik V" uz Krieviju atklāj arī Indijas diplomāti.

Krievijai ar Indiju ir četri vakcīnu ražošanas līgumi. Pagājušajā nedēļā vienošanos par 200 miljonu "Sputnik V" dozu saražošanu gada laikā Maskava noslēdza ar indiešu kompāniju "Virchow Biotech".

Krievijā vakcīnu ražošanas apjomus sākotnēji kavēja biotehnoloģiju aprīkojuma trūkums, ko rudenī centās iegūt Ķīnā, norāda laikraksts.

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievijā kopš pērnā augusta ir izplatītas "Sputnik V" devas 8,9 miljonu cilvēku vakcinēšanai. Savukārt Krievijas rūpniecības ministrs sola ar aprīli dubultot ik mēnesi saražoto vakcīnu daudzumu.

Krievijā vakcinācijas tempi atpaliek no vairuma Eiropas valstu un ASV. Vismaz vienu dozu ir saņēmuši 4,4% Krievijas iedzīvotāju. Eiropas Savienībā (ES) vidējais rādītājs ir 10% , bet ASV – 26%.

Nav zināms, cik liela loma "Sputnik V" importēšanai būs vakcīnu trūkuma risināšanai Krievijā, bet līdz šim Maskava ir izvēlējusies īpaši izcelt pat katras salīdzinoši nelielas vakcīnu kravas eksportu, atzīmē "The New York Times".

Ar Krievijas piegādātajām potēm vakcināciju ir sākušas vairāk nekā 20 pasaules valstis, starp kurām Argentīna, Ungārija, Bolīvija, Alžīrija, Paragvaja un citas. Amatpersonas gan iepriekš ir norādījušas, ka lielākā daļa "Sputnik V" pieprasījuma aiz robežām būs jāapmierina ar ārzemēs ražotām vakcīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!