Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas tiesas pabeigušas izskatīt visu 30 aizturēto starptautiskās vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvistu aresta lietas, 29 no viņiem atbrīvoti pret drošības naudu.

23 no viņiem jau ir pametuši cietumu, piektdien "Greenpeace" plāno iemaksāt drošības naudu par pārējiem aktīvistiem.

Izskatot aktīvistu lūgumus atbrīvot viņus pret galvojumu, Sanktpēterburgas tiesa noraidīja tikai vienu lūgumu. Arestētajam Austrālijas pilsonim radistam Kolinam Raselam apcietinājuma termiņš pirmdien tika pagarināts līdz 24.februārim.

Viņa advokāti jau iesnieguši apelāciju par viņa paturēšanu cietumā, tā tiks izskatīta nākamajā nedēļā.

30 ekologu kustības "Greenpeace" aktīvisti, kurus Krievija pēc protesta akcijas Barenca jūras ūdeņos septembrī arestēja un turēja ieslodzījumā Murmanskā, pagājušajā nedēļā tika nogādāti Sanktpēterburgā.

Aktīvisti 18.septembrī Barenca jūrā mēģināja nokļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Aizturēto vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas, pilsoņi.

Aizturētie sākotnēji tika apsūdzēti pirātismā, bet oktobra beigās Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka apsūdzības pirātismā tiek pārkvalificētas uz apsūdzībām huligānismā.

Aktīvistu arestēšana piesaistīja plašas sabiedrības uzmanību, un vairākas pasaules mēroga slavenības, tostarp Madonna un Pols Makartnijs, nākušas klajā ar aicinājumu viņus atbrīvot.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!