Foto: EPA/LETA
Krievijas Starpvalstu aviācijas komiteja otrdien vakarā publiskojusi pilnus lidlauka dispečeru sarunu atšifrējumus pirms Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas traģiskās avārijas.

Komitejas Tehniskās komisijas vadītāja Alekseja Morozova paziņojumā, kas otrdien publicēts komitejas mājas lapā, pausts: "Sakarā ar masu mediju ziņoto ar atsauci uz Polijas Republikas iekšlietu ministru E.Milleru, ka Polijas puse ir publiskojusi lidlauka Smoļenska "Severnij" dispečeru sarunu ierakstus, ar mērķi sniegt starptautiskajai sabiedrībai objektīvu informāciju, saņemot atļauju no iestādēm, kas veic izmeklēšanu, saskaņā ar Starptautiskās civilās aviācijas konvencijas 13.pielikumu, nolemts pilnībā publicēt visu dispečeru magnetofonos reģistrēto sarunu ierakstu atšifrējumus."

Komisija norāda, ka publiskoti visi atvērtā mikrofona, telefona un radio sarunu ierakstu atšifrējumi.

Komisija uzsver, ka sarunu transkripti ir identiski tiem ierakstiem, ko Krievija nodeva Polijai. Paziņojumā arī uzsvērts, ka Polijas ekspertiem izmeklēšanas laikā bijušas visas iespējas iepazīties ar sarunu atšifrējumu darba variantiem.

Jau vēstīts, ka ziņojumā par Smoļenskas aviokatastrofu, ko Maskava Polijai nodeva pagājušajā trešdienā, Krievijas izmeklētāji katastrofā vainoja nekompetentos lidmašīnas poļu pilotus un augstāko amatpersonu pavēli nolaisties, neskatoties uz bīstamajiem laikapstākļiem. Savukārt Polija pauž sašutumu par šādu slēdzienu, un norāda, ka vainojami arī lidlauka dispečeri, kas nav pilotiem snieguši pareizas norādes.

Kā jau ziņots, Kačiņskis gāja bojā līdz ar 95 citiem cilvēkiem, tostarp augsta ranga Polijas amatpersonām, 2010.gada 10.aprīlī, avarējot prezidenta lidmašīnai, kad tā biezā miglā mēģināja nolaisties lidlaukā netālu no Smoļenskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!